Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

A bevándorlási helyzetről értekezett Orbán Viktor az misszióvezetői értekezleten

2015. September 07. 14:54
A bevándorlási helyzetről értekezett Orbán Viktor az misszióvezetői értekezleten

Világossá kell tenni, hogy Magyarország nem képvisel "antiiszlám" álláspontot - mondta Orbán Viktor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a misszióvezetők előtt tartott több mint egyórás előadásában.

 


Szijjártó Péter köszöntő beszéde - A KKM Misszióvezetői Értekezlete


A Külgazdasági és Külügyminisztérium megtartja évi rendes misszióvezetői értekezletét, amelyet 2015. szeptember 7-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitott meg, valamint Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. Az évenként megrendezett nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és Magyarország nemzetközi kapcsolatainak alakulásával foglalkoznak, értékelik az előző időszakot és megtárgyalják a következő év munkájának irányait. A háromnapos misszióvezetői értekezleten a kormány tagjai, államtitkárai, valamint a tárca vezető tisztségviselői osztják meg gondolataikat, válaszolnak a kérdésekre, hogy a nagykövetek az új szellemnek megfelelően végezhessék munkájukat.Orbán Viktor Miniszterelnök beszéde 1.rész - A KKM Misszióvezetői Értekezlete

 

Orbán Viktor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, a misszióvezetők előtt tartott több mint egyórás előadásában szinte kizárólag a bevándorlási helyzetről értekezett. Beszédében az "elhibázott világpolitika árának" nevezte a mostanra kialakult helyzetet.  A bevándorlókkal kapcsolatos magyar álláspontot Orbán Viktor úgy összegezte, hogy az egyszerre emberséges és következetes. Fontosnak tartotta nyomatékosítani, hogy Magyarország nem képvisel "antiiszlám" álláspontot, és nem szeretné, ha - a bevándorlási kérdés miatt - megromlana a viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal.

Orbán Viktor Miniszterelnök beszéde 2.rész - A KKM Misszióvezetői Értekezlete
 A kvótarendszer tervéről úgy nyilatkozott: a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, "az időzítéssel van problémánk". A kvóták kérdésére többször is visszatért beszédében, kifogásait sorolva azt mondta: nem világos, minek az arányát számítanák a kvóták meghatározásakor, nem tudni pontosan, hány emberről beszélnek, és nem garantálható az sem, hogy a bevándorlók valóban oda akarnak menni, és ott maradnak, ahová rendelik őket, az unióban ugyanis a személyek szabad mozgásának elve érvényesül. Hangsúlyozta, már most jelezte több ország, hogy hozzájuk nem mehet bevándorló:  sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem a Perzsa-öböl menti államok nem fogadnak be senkit.

 

Orbán Viktor Miniszterelnök beszéde 3.rész - A KKM Misszióvezetői Értekezlete
Magyarország ragaszkodik a schengeni szabályok betartásához, a baj az, hogy erre most nem képes, ezért döntött a kerítés megépítéséről - mondta, majd hozzátette: nincs garancia arra, hogy ez elég, de mindent meg kell tenni, ami emberileg lehetséges a külső határok megvédéséért. A kormányfő egy esetleges megoldást ecsetelve elmondta: "aki egyszer bejött", annak a visszaküldése nagyobb politikai kockázatot, több emberi szenvedést jelent, mint a konfliktusok helyi kezelése. "Mindenki jobban járna", ha pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahol először fel lehet tartóztatni a bevándorlókat, és ha nem jönnének ide, az kisebb költséggel is járna .

 

MCOnet

Fotó: Botár Gergely

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu