Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

A balesetek csökkentése a cél itthon és az EU-ban

2021. augusztus 02. 10:21
A balesetek csökkentése a cél itthon és az EU-ban

Fejlesztésekkel és új technológiák alkalmazásával csökkentené a balesetek számát Magyarországon a kormány.

Nem csak a kibocsátásmentes közlekedés Magyarország és az Európai Unió célja a következő évtizedekben, hanem az is, hogy jelentősen minimalizálják a közúti balesetek számát. Az Európai Uniós célok szerint 2030-ra a felére csökkentenék a balesetek számát, míg 2050-re teljesen balesetmentessé alakítanák a közúti közlekedést.

 

A tagállamok közös céljait Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.-t (HUMDA) találkozóján. A HUMDA-t a Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította azzal a céllal, hogy új szemlélettel tekintsenek az autó- és motorsportra.

 

Az ügynökség kívánja megteremteni a kapcsolatot a sportág szervezetei, valamint az állami és piaci szereplők között. Legfontosabb törekvésük a folyamatos fejlesztés mellett, hogy az utánpótlás nevelési rendszer megfelelően működjön Magyarországon. Az ügynökség a Hungaroring felújításához is szakmai támogatást nyújt.

 

Palkovics László szerint az okos technológiák alkalmazásával elkerülhető lesz a balesetek egy része

 

Az ügynökség munkája is segítheti azt a célt, hogy jelentősen lecsökkentsék az országban a közúti balesetek számát. A világon összesen 3500-an halnak meg közlekedési balesetben egy nap, ami a GDP-t is jelentősen csökkenti. Magyarországon évente közel 500 ember veszíti életét közlekedési balesetben, ezek legnagyobb százalékát pedig emberi hiba okozza.

 

"A kormány a közutak fejlesztésével, oktatással, az 5G technológia közlekedésbiztonsági alkalmazásával, drónok használatával és tesztpályák létesítésével igyekszik javítani a közlekedésbiztonságot. A közútfejlesztés területén az a cél, hogy 2025-re valamennyi megyei jogú város elérhetővé váljon gyorsforgalmi úton. Az intelligens technológiák, az 5G hálózatok és a drónok segítségével minimalizálhatók a dugók, torlódások, így elkerülhetővé válik a balesetek egy része" - részletezte a terveket Palkovics László.

 

A találkozón kiderült az is, hogy a világ legmodernebb közlekedési tesztpályája épül Zalaegerszeg mellett, amelynek köszönhetően még tovább nőhet majd a közlekedésbiztonság az országban.

 

Forrás: MTI/Bruzák Noémi, ITM, HUMDA találkozó
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu