Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

A 20. század egyik legnagyobb eseménye

2009. augusztus 20. 11:16
A 20. század egyik legnagyobb eseménye
Európa-koncerttel ünnepelték a páneurópai piknik 20. évfordulóját szerda este a fertőrákosi barlangszínházban, amelyen Szájer József európai parlamenti képviselő mondott köszöntőt: a páneurópai pikniket a 20. század egyik legnagyobb eseményének nevezte.
Az eseményen vezető külföldi és hazai politikusok, közéleti emberek vettek részt. Jelen volt Angela Merkel német kancellár, Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint a diplomáciai élet képviselői és európai parlamenti képviselők.

A koncert előtt Szájer József EP-képviselő mondott köszöntőt. A páneurópai pikniket a XX. század egyik legnagyobb eseményének, a szabadság nagyszerű ünnepének nevezte. Elismeréssel szólt a debreceni és a soproni szervezőkről, akik bátorságukkal "teljesen új vágányra" állították a történelmet. Civil tettük elindította azt a folyamatot, amely ledöntötte a kommunizmus, a szocializmus sokáig legyőzhetetlennek hitt világrendjét - mondta.

Szájer József emlékeztetett a barikádnak akkor is két oldala volt. A másik oldalon álltak "a szabadság ellenségei, akik közül sokan "velünk együtt ünnepelnek (...)". A szónok feltette a kérdést, vajon megvalósultak-e a szabadságot szerető polgárok álmai? "Beszélhetünk-e valóban egyesült Európáról, ahol a nemzetek szó nélkül eltűrik egy nemzeti kisebbség jogfosztását, hogy anyanyelvét használja, amint ez a szlovákiai magyarokkal történt. Miként higgyék el az emberek, hogy rendszerváltás történt, ha a bukott rendszer örökösei ma is ott ülnek a vezető gazdasági, politikai pozíciókban. Kérdésfeltevéseinek sorát a közönség tapssal fogadta.

Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a piknik történelmi pillanat volt, amelynek létrejötte köszönhető annak, hogy néhány bátor civil demokráciába vetett hite képes volt sok ezer embert megszólítani és hívni egy örömünnepre, "a diktatúra gyűlölt jelképe, a vasfüggöny együttes lebontására. Köszönhető az akkor szolgálatot teljesítő határőröknek, akik a humánum oldalára álltak és mindenekelőtt köszönhető azoknak a keletnémet embereknek, akiknek a szabadságvágya minden félelmet legyőzött és szétfeszítette a két világrendszert elválasztó kaput.

A hangversenyen felhangzott Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia művének ősbemutatója a győri filharmonikusok előadásában a szerző vezényletével. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére írta a jubileum tiszteletére. Majd Angela Merkel ajándékaként fellépett a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusa. A Győri Filharmonikus Zenekar Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatta meg nemzetközi kórus, illetve hazai és külföldi szólisták közreműködésével.

A gépkocsikkal a koncertre érkező magas rangú vendégeket a barlangszínház parkjának bejárata előtt kisebb csoport várta transzparensekkel, amelyeken egyebek között a korrupciómentes közélettel kapcsolatos követeléseiket fogalmazták meg.

(Forrás: fidesz.hu - MTI)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu