Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Belföldi hírek

94,4 milliárd forintos többlet az államháztartásban

2017. August 08. 15:18
94,4 milliárd forintos többlet az államháztartásban

Az államháztartási adatok szerint 94,4 milliárd forintos többlet van július hónapban, ami elsősorban a magasabban teljesülő adóbevételeknek köszönhető. A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az  államháztartás központi alrendszerének július végi halmozott hiánya 816,8 milliárd forintot tett ki, míg a 2016. év első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 464,8 milliárd forintos hiányt mutatott, emellett júliusban 62,7 milliárd forintos deficit keletkezett. A két év július végi egyenlegének eltérő alakulásában számos tényező játszott szerepet. A bevételek közül többek között az általános forgalmi adó és a személyi adó növekedett, valamint a termőföld-értékesítésből származó bevételek jelennek meg a mostani adatokban.

 

Az államháztartás helyzete stabil és továbbra is teljesíthető a 2,4 százalékos hiánycél

Az államháztartás helyzete stabil és továbbra is teljesíthető a 2,4 százalékos hiánycél

 

A kiadási oldalon az uniós projektekhez kapcsolódó kifizetések elérték a 1090 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 601,7 milliárd forint jutott a kedvezményezettekhez. Hasonló reálgazdasági hatásokat eredményez a kormány otthonteremtési programja, ahol a lakásépítési támogatások már 37,9 százalékos növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest. A fentiek tükrében az államháztartás helyzete stabil, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél továbbra is biztonsággal teljesíthető.

 

NGM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu