Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

825 millió forint a szeptembertől induló tanyaprogramra

2011. augusztus 16. 15:42
825 millió forint a szeptembertől induló tanyaprogramra
Megjelent a Tanyafejlesztési Programról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Az összesen 825 millió forintra szeptember 1-től 30-ig pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott tájékoztatóban.
A szeptembertől induló programban a pályázatokat a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet bírálja el, legfeljebb 60 napos elbírálási idővel. A támogatott pályázókkal 30 napon belül szerződést is kötnek.

A tájékoztatóban hangsúlyozzák, hogy a Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme. Kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása. Kiemelik, hogy a jellegzetes földrajzi, építészeti, nyelvi, néprajzi és tájképi sajátosságai alapján a tanyás településrendszer a magyar nemzeti örökség és egyben az európai örökség részét képezi.

 

A tanyaprogram nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül

Fülöpáza fotó: kormany.hu

 

A programra fordítható 825 millió forint összesen 207 településen vehető igénybe, a támogatás mértéke települési és térségi fejlesztéseknél a beruházás teljes költségének 90%-a, míg tanyagazdaságok fejlesztésénél 75%-a. Előleget is lehet igényelni, amely a megítélt támogatás összegének legfeljebb 25%-a lehet.

 

Szeptember 1-től 30-ig pályázhatnak az érintett őstermelők, családi gazdálkodók, önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek.

A Tanyaprogram inulásának bejentése a Fülöpházán tartott satóájékoztatón

Balogh József, V. Németh Zsolt (fotó: Horváth Ernő)

 

A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, a tanyagondnoki szolgálat fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése.
V. Németh Zsolt, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években is sok szó esett a tanyák sorsáról, de érdemi intézkedés nem történt. Ezért is fontos az, hogy nemzeti forrásból megnyílnak a tanyák pályázati lehetőségei. Hozzátette: a nagyrészt Ángyán József parlamenti államtitkár felügyelete alatt kidolgozott program tulajdonképpen egy kísérlet, amely remélhetőleg később modellként szolgálhat a nem tanyás térségek fejlesztésére is.

 

Az elmúlt években is sok szó esett a tanyák sorsáról, de érdemi intézkedés nem történt.

Fotó: Dippold Pál/ kormany.hu

 

A tanyaprogram nem muzeális értékekre és nosztalgiázásra épül - áll a közleményben. A szerves fejlődésben kialakult külterületi gazdálkodási-, élet-, és települési forma fontos része a jövő korszerű mezőgazdaságának és vidékfejlesztésének. Ezek a tájak a fenntartható fejlődés, a többfunkciós mezőgazdaság Európában kialakult fejlesztési modelljének mintapéldái lehetnek. Ennek sikeres megvalósításához járulnak hozzá a pályázaton elnyerhető források. (T.A)

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu