Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.07. - Tuesday, Gizella napja van.

Belföldi hírek

6000 közmunkás fog dolgozni vízügyi feladatok elvégzésén

2010. December 27. 06:00
6000 közmunkás fog dolgozni vízügyi feladatok elvégzésén
Fontos év volt a 2010-es esztendő a vízügy, a természet- és a környezetvédelem területén, mivel az új kormány megalakulását követően megszűnt több tárca és egy új minisztérium fennhatósága alá kerültek azok! - mondta Illés Zoltán, a Vízügyért valamint a Természet- és Környezetvédelemért felelős államtitkár.
Illés Zoltán szerint a VM fennhatósága alá tartozó négy részterület (a mezőgazdasági és a környezetvédelmi tárca és a vidékfejlesztés, a mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság, a vízügy valamint a környezet- és természetvédelem felügyelet) komplex egészet alkot.

A vízügy területén a legfontosabb ügyek ismertek, - jelezte Illés Zoltán. Az új kormány hivatalba lépését követően az ország észak-keleti részében árvíz pusztított. Ezt követően ez év őszén következett be Devecser térségében az az ipari katasztrófa, amely a régió három településén okozott jelentős károkat, és irányította rá a figyelmet a környezet- és természetvédelmi feladatok ellátásának fontosságára.

Felvetették annak a szükségességét, hogy Magyarországon a népesség 0,1 százaléka, azaz tízezer ember foglalkozzon évről-évre az ár- és belvizek megelőzésével. Ezért döntöttek arról, hogy 2011-ben 6.000 közmunkás dolgozzon vízügyi feladatok elvégzésén. De ezeknek az embereknek a továbbiakban már nem közmunkásként.

Illés Zoltán

A vízügy területén történt még egy fontos lépés az idén: az Orbán-kormány eltörölte a mezőgazdasági termelők számára jelentős terhet jelentő kisadót, amelyet a földtulajdonosok fizettek a vízkormányzásáért


A természetvédelmi területek nagyságát növelni kívánja a kormányzat. Jelenleg ez az ország területének mintegy ötödére terjed ki. Ez jelenti az államilag védett területeket, és az úgynevezett uniós védettség alatt álló Natura 2000-es területeket is.

A biológiai sokszínűség megőrzése igen fontos, mivel annak károsítása visszahat az országban folytatható gazdasági tevékenységre is. Magyarországon a biológiai sokféleség megőrzésének fontos területei a nemzeti parkok, amelyekből pillanatnyilag 10 működik az országban. E rendszerben fontos szereplők a természetvédelmi őrök, akik a természetvédelmi őrszolgálat keretében dolgoznak.

Az államtitkár utalt arra: a vízügy, a természet- és a környezetvédelem szorosan összefügg egymással, arról komplex módon együtt kell gondolkodni. Így ezek a területek csak összefüggéseikben kezelhetők, és a döntéseket is így kell meghozni.

 

Forrás: fidesz.hu

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

[matesz]

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu