Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.21. - kedd, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

600 milliárdos adósság átvállalásról döntött a kormány

2013. február 28. 09:54
600 milliárdos adósság átvállalásról döntött a kormány
Az önkormányzatok adósságrendezéséről döntöttek a kormány keddi ülésén. Összesen 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyták jóvá, Orbán Viktor megjegyezte, ehhez hasonló kormányzati intézkedés még sosem született.

A Kormány első döntései között szerepelt az önkormányzati rendszer megújításának szükségessége. Kiemelt cél volt, hogy a települések által hosszú évek alatt felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását.

600 milliárdos adósság


Az ötezernél kisebb lélekszámú települések konszolidációját már befejezték, most az ötezer lelkesnél nagyobbakét kellett rendezni. Mint kiderült, körülbelül egytucatnyi olyan település maradt, ahol még vannak nyitott kérdések.

Azonban "nemcsak adósságot vállaltunk át tőlük, hanem ők közben elfogadták azokat a szabályokat, amelyek lehetetlenné teszik, hogy az önkormányzatok még egyszer úgy eladósodjanak, ahogy ez történt az elmúlt húsz évben. (...) Mi átvettük az adósságot, ők pedig elfogadtak sokkal szigorúbb pénzügyi szabályokat" - hangsúlyozta a kormányfő.

A magyar államadósságot már sikerült csökkenteni, az önkormányzatok adósságát tekintélyes részben átvállaltuk, a kórházak adósságát lépésről lépésre konszolidáljuk, a sportszövetségekét a napokban vállaljuk át, tehát elmondhatjuk: általános értelemben véve folyik a magyar közadósság újjászervezése annak érdekében, hogy pénzügyileg az ország tartható állapotba kerüljön, illetve megakadályozzuk, hogy ismét eladósodjon - mondta Orbán Viktor.

Giró-Szász András hangsúlyozta: a kormány itt "nyilvánvalóan nem egy összegben való törlesztésben gondolkozik", hiszen az önkormányzati adósság jellemzően hosszú lejáratú.

MTI/MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu