Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

6 milliárd forintos fejlesztések Balaton-felvidéken

2021. június 18. 11:05
6 milliárd forintos fejlesztések Balaton-felvidéken

6 milliárd forintnyi beruházást és fejlesztést hajtottak végre a közelmúltban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén - közölte Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezérigazgatója.

Komoly fejlesztések történtek az előző finanszírozási ciklusban a Balaton-felvidéken. A nemzeti park vezérigazgatója elárulta, hogy 21 sikeres pályázat által összesen 6 milliárd forintnyi beruházással fejlesztették a parkot.

 

A fejlesztések egyik fő területe a Kis-Balaton medencéje volt, valamint az északnyugat-somogy megyei területek. Ezen projektek a héten fejeződtek be és mintegy 800 hektárnyi területen végeztek élőhely-védelmi, valamint helyreállítási munkálatokat.

 

A Búzásréti kaszáló, a Kápolnapusztai gyep, a Szőkedencsi fás legelő, a Látrányi Puszta és az Ordacsehi berek területein végeztek munkálatokat, amely 425 millió forintból valósult meg, köszönhetően a Környezet és Energiahatékonysági Programban szerzett forrásoknak.

 

A következő fejlesztési projekt 2021. novemberére fejeződik be

 

Mivel jelentősen felgyorsult a térségben a természeti értékek pusztulásának folyamata, ezért a nyertes pályázattal ezen területek természetvédelmi helyzetét javították, hiszen ezek a helyek értékes élőhelyeknek számítanak, vagy a későbbiekben válhatnak azzá.

 

A bejelentő sajtótájékoztatón azt is közölték, hogy 2021. novemberében zárul a következő Környezet és Energiahatékonysági Program által megvalósuló projekt. Az újabb pályázat által 460 millió forintos támogatást nyert a terület. A novemberig tartó beruházásban a somogyszentpáli és a pogányvölgyi réteket, valamint a Szévíz-Principális-csatorna mentét és a Zalakomári Madárrezervátumot kívánják fejleszteni.

 

"A természetvédelem egy kevésbé látványos, de annál fontosabb, komoly és sokrétű munkát igénylő tevékenységi területe a nemzeti parkoknak. Például gyeprekonstrukcióra több helyen azért van szükség, mert a régi termelőszövetkezeti területek a megszűnt legeltetés miatt elgazosodtak, és invazív fajok terjedési területeivé váltak. A projekteket a szakemberek több évnyi előkészítő munkája előzte meg" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu