Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.24. - Wednesday, György napja van.

Belföldi hírek

56/59 - A honvédelmi miniszter '56-ról szólva a magyar fiatalságnak üzent

2015. October 22. 12:09
56/59 - A honvédelmi miniszter '56-ról szólva a magyar fiatalságnak üzent

"Erővel, küzdelemmel, sokszor életüket áldozva álltak ki a magyar ügyért" - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Műegyetem rakparton lévő 56-os emlékműnél tartott megemlékezésen. A Budapesti Műszaki Egyetemen diáksága készítette elő ugyanis azt a demonstrációt, melyből a 23-ai forradalom fakadt.

A Szegedi Egyetem diákjai október 20-i gyűlésükön pontokba foglalták demokratikus követeléseiket. Hatásukra és a poznańi munkásfelkelés hírére a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói október 22-én nagygyűlést rendeztek az egyetem aulájában. Itt elhatározták, hogy másnap délután 3 órára a lengyel néppel szimpatizáló tüntetést hirdetnek a budapesti egyetemistáknak és főiskolásoknak.

A demonstráció helyszíneként a lengyel–magyar barátságot jelképező Bem József szobrát jelölték meg. A diákgyűlés elfogadta az egyetemisták híres 16 pontos követeléseit is, amelyek független, demokratikus Magyarország-képükkel már jócskán túlmutattak a pártellenzék antisztálinista elképzelésein. A felhívás első pontja a szovjet csapatok kivonását szorgalmazta. Este a diákok képviselői megpróbálták beolvastatni a rokonszenvtüntetés hírét és a 16 pontot a Magyar Rádióban, az utóbbit azonban a rádió vezetői megtagadták.Simicskó István honvédelmi miniszter beszéde a Műegyetem rakparton lévő '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen 2015. október 21-én.


A műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen a honvédelmi miniszter szavai szerint "a magyar nemzet mindig is érzékelte a veszélyeket, mindig is jeleztük Európa felé, és a világ felé a bajokat, és mindig is kiálltunk bátran az igazság mellett, a szabadság ügye mellett". Simicskó István az 1956. október 23-ai magyar forradalmat és szabadságharcot felidézve azt mondta: a totális diktatúrában elnyomottak között a magyar egyetemisták, a pesti srácok, a nemzet fiai és lányai voltak a legbátrabbak, mert ők voltak az elsők, akik ki mertek állni és azt mondani, hogy "Elég volt!" "Erővel, küzdelemmel, sokszor életüket áldozva álltak ki a magyar ügyért".


MTI, Wikipédia/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu