Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.08. - Wednesday, Mihály napja van.

Belföldi hírek

4.500 hektár föld van víz alatt a Kiskunságban

2010. May 21. 10:40
4.500 hektár föld van víz alatt a Kiskunságban
Az elmúlt héten lehullott csapadékmennyiség a Dunamenti és Kiskunsági Vízgazdálkodási Társulat területén meghaladta a 100 mm-t (Dusnok 152mm, Harta 106 mm, Dunavecse 102 mm).
A területen a gazdálkodók még egyrészt a felázott területeket próbálták napról napra visszalopva művelni, a csatornákban a gazdálkodók kérésére az ADUKÖVIZIG-gel egyeztetve az öntözési szintek lettek beállítva, számos helyen a területek beöntözésre kerültek (aprómagvak kelesztése, borsó, burgonya), és erre érkezett az intenzív csapadék.

A Dunamenti és Kiskunsági Vízgazdálkodási Társulat területén 2010. május 17-én több helyütt is II. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

4.500 hektár föld van víz alatt a Kiskunságban

4.500 hektár föld van víz alatt a Kiskunságban

 

Az elöntött területek nagysága becslések szerint 4.500 hektár, melyből kb. 2.400 hektár vetés, 1.400 hektár rét vagy legelő, 700 hektár egyéb terület, ugyanakkor a veszélyeztetett területek nagysága meghaladja a 10.000 hektárt.  A Társulati művek közül különösen a Sákor, Vadas, V-ös rendszerek nem győzik a vizek levezetését, több helyen a csatornákból kifele folynak a vizek a területekre. Az elöntött területeken kialakult károk jóval nagyobb mértékűek, mint az év eleji belvízkor, mivel a belvíz a már bevetett területeket öntötte el, ezzel a gazdák számára a táblák továbbművelését lehetetlenné téve. Fokozza a károkat, hogy jelentős mértékű a felázott terület is, ezeken a területeken a gazdálkodók munkát végezni (vegyszerezés, műtrágyázás) nem tudnak.

Dunamenti és Kiskunsági Vízgazdálkodási Társulat

Jelentős a belterület fenyegetettsége, főleg Hajós térségében, ahonnan már többször is jeleztek károkat. A belvíz okozta károk nagyságát egyenlőre nem tudjuk megbecsülni. A térségben jelentős a gazdálkodók tevékenysége a vizek levezetése érdekében számos üzemi csatorna került kitakarításra.

Az előző védekezés során megrongálódott szivattyútelep és csatorna szakasz helyreállítása nem történt meg, ez a mostani védekezés hatékonyságát rontja.

Dunamenti és Kiskunsági Vízgazdálkodási Társulat területe

Dunamenti és Kiskunsági Vízgazdálkodási Társulat területe

 

A védekezésbe bevontuk a Társulat gépeit, melyekkel folyamatosan végzünk uszadék eltávolításokat. Folyamatosan kapunk telefonon bejelentéseket: Harta, Szabadszállás, Szalkszentmárton, Solt, Hajós és Dunaegyháza, Apostag  térségekből, melyeket minden esetben kivizsgálunk. Nehezíti a védekezést, hogy a csatornapartok, szivattyútelepek számos helyen csat gépekkel megközelíthetőek.

Április hónapban saját erőből történt a védekezés 1 millió forint költséggel, a májusi védekezés napi költsége 600.000 Ft.

A területen megkezdődtek az elöntések csökkenése, vízszintek apadása a csatornában. Kedvező időjárás esetén a védekezés még mintegy 10 napig húzódhat.

Forrás: Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége (VTOSZ)

Belföldi hírek – www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu