Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

300 milliárdra pályázhatnak a kutatás-fejlesztési szektor vállalatai

2021. április 07. 09:58
300 milliárdra pályázhatnak a kutatás-fejlesztési szektor vállalatai

Április a pályázatok hónapja lesz. A nemzeti alapok kiírásai is elérhetőek lesznek a hónapban, az EU következő pénzügyi ciklusában pedig 300 milliárd forint jut a k+f vállalkozásoknak. A pályázati elosztások egyelőre társadalmi egyeztetés alatt vannak.  

A 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusban Magyarországnak 2000 milliárd forint pályázati keret jut, ebből több mint 300 milliárdot a kutatás-fejlesztési szektor megsegítésére, támogatására szánnak. A Via Credit pályázati tanácsadó cég tájékoztatása szerint a programok még társadalmi egyeztetés alatt vannak, de nemsoká a kiírások is megjelennek. Idén az eddigi gyakorlattól eltérően a Pest megyei vállalatok is benyújthatják pályázati anyagaikat, eddig ők ugyanis ki voltak zárva e rendszerből. 

 

Kiemelkedő program idén a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program, új névvel kereshetik majd a vállalkozások: GINOP PLUSZ elnevezéssel találják meg. A Horizont Európa pályázati forrásait 95,5 milliárd forintban határozták meg, áprilistól elérhetőek a pályázatok. 

 

Támogatják az innovációt

 

Via Credit tájékoztatása kitér rá, hogy nemcsak EU-s forrásból származó pályázatokra érdemes figyelni a tavasz folyamán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai is rendelkezésre állnak 182 milliárd forintos keretösszeggel.  

 

Via Credit felhívja a vállalatok figyelmét, hogy sok esetben termékfejlesztésnek nevezik a kutatás-fejlesztéseiket, holott tudatossággal sokkal nagyobb anyagi finanszírozásban részesülhetnének, ha innovációként tekintenének tevékenységükre. A nagyvállalatok számára kutatási projektjeinek működési-kiadásaira 25 százalékos támogatást nyújt a kormány, amely kombinálható a társasági adókedvezménnyel, így összességében 33 százalékos mértékű támogatás kérhető. 

 

2019-ben a k+f támogatások hazai támogatása 700 milliárd forintot ért el, ami az uniós átlaghoz képest magas, az európai innovációs rangsorban a 22. helyen áll hazánk. A kutatási és fejlesztési támogatások rendkívül fontosak a gazdaságnak és az innovációk felfuttatásának is.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu