Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

3 milliárd forintos fejlesztés a Körös-vidéken

2021. július 07. 11:30
3 milliárd forintos fejlesztés a Körös-vidéken

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közel 3 milliárd forintos fejlesztésekbe kezdett - köszönhetően az uniós támogatásoknak.

Európai uniós forrásokból kezdett fejlesztésekbe a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG). Az igazgatóság két fontos projekt kivitelezését tudja véghezvinni a 2,9 milliárd forintos támogatásból. Mindkét projekt uniós támogatásból, ám a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul meg, közös konzorciumban az Országos Vízügyi Főigazgatósággal (OVF).

 

Az igazgatóság egyik projektje már le is zárult. Közel 1,7 milliárd forintos támogatásból valósították meg a körösladányi duzzasztó rekonstrukcióját, így a létesítmény ismét megfelelően tudja ellátni a feladatát. A létesítménynek azért is van kiemelt szerepe a Körös-vidék számára, mert hatásterülete 31 ezer hektár, a korszerűsítésnek köszönhetően pedig ismét megbízhatóvá vált a vízerő potenciálja. A fejlesztések révén sokkal nagyobb területen képes öntözni a létesítmény, továbbá az idegenforgalmi és turisztikai rendezvények is biztonsággal megtervezhetők lesznek. A beruházás révén az üzemviteli épületek, valamint a szolgálati lakások is felújításra kerültek.

 

A fejlesztések révén a turisztikai rendezvények tervezhetősége is biztosabbá vált a térségben

 

A másik projekt a szeghalmi belvízrendszer rekonstrukciója - a KÖVIZIG tájékoztatása alapján. A beszámoló szerint ez a fejlesztés jelenleg 80%-os készültségnél tart és még idén befejeződik. A projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

 

Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés célja, hogy csökkentsék a belvízi elöntések idejét és nagyságát a szeghalmi belvízrendszerben. A korszerűsítésnek köszönhetően a védekezési költségek és károk mérséklődhetnek. A projekt kivitelezője a Békés Drén Kft., akik eddig közel 60 kilométer hosszan 85 ezer köbméter iszapot távolítottak el a csatornából.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu