Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.02. - Thursday, Zsigmond napja van.

Belföldi hírek

24.500 hektárnyi földet öntött el a víz Észak-Borsodban

2010. May 18. 16:03
24.500 hektárnyi földet öntött el a víz Észak-Borsodban
Interjú Vinnai Miklóssal, a Bodrogmenti Vízgazdálkodási Társulat elnökével Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi területeinek árvízi és belvízi helyzetéről.
Vinnai Miklós elmondta, hogy a társulat működési területén, Északkelet-Magyarországon jelentős és rendkívüli állapotokat eredményezett az utóbbi napok csapadékos időjárása. Ennek következtében mintegy 24.500 hektár került belvizes, illetve árvíz által elöntötté, amiből sajnos 12.500 hektár a vetések és az állókultúrák, 11.000 hektár rét, legelő, s mintegy 1.000 – 1.500 hektárnyi terület egyéb erdő és gyümölcsös területek.

 Árvízi védekezés Borsodban

A társulat alapvető feladatain kívül más feladatokat is ellát, hiszen a társulati művek a településeknek a befogadói, és a térségben lévő településeknél felgyülemlett vizek kezelése, azok fogadása egyre nagyobb gondot jelent – különösen a bodrogközi térségben és a Bodrogköznek is a mélyebben fekvő részein, így például Nagyrozvágyon, Bodroghalmon, Vajdácskán és Cigánd egy részén.

A társulat elnöke szerint az a legnagyobb probléma a Hegyközi és a Hegyvidéki területen, hogy mint ismeret, ezt az esőzést megelőző néhány napban országos hírűvé vált a komlóskai, tolcsvai  és vámosújfalui nagy csapadék, felhőszakadás, ami óriási károkat okozott mind a belterületen, mind a külterületi patakoknál. Ezek a medrében sérült patakok most egy újabb ilyen lökést kaptak, ami hatalmas árvízi elöntéseket eredményezett ezeken a területeken is.

Árvíz Borsodban

A társulat tizennégy szivattyútelepe teljes kapacitással üzemel, sajnos vannak olyan területek, ahol ez a kapacitás kevésnek bizonyul, nem sok látszatja van, hiszen az utánpótlás folyamatos. Egyrészt a talajvízszint emelkedésből, másrészt a szinte folyamatossá vált csapadékosságból eredően.

Ezek a rendszerek nem erre a kapacitásigényre lettek tervezve, így vannak korlátai a hatékony problémamegoldásnak, ugyanis azok a vízszállító kapacitások, amelyre ezek a művek tervezve lettek, sokszorosan meghaladja az az igény, ami most szükséges lenne.

Belföldi hírek – www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu