Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.25. - Thursday, Márk napja van.

Belföldi hírek

2015-ben eddig nem tapasztalt migrációs nyomás érte Magyarországot

2016. January 18. 16:24
2015-ben eddig nem tapasztalt migrációs nyomás érte Magyarországot

Rendkívüli év volt a 2015-ös - mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója a Belügyminisztérium államtitkárával, Kontrát Károllyal tartott sajtótájékoztatón. A novemberi adatok szerint Magyarország a második legtöbb menedékjogi kérelmet (177 ezret) regisztrálta tavaly az Európai Unióban, az ezer lakosra jutó menedékkérők számát tekintve pedig az első volt a 28 tagállam között.

A menedékjogi kérelmek ügyében indult eljárások döntő hányadában - 152 ezer ügyben - azért kellett megszüntetni az eljárást, mert a kérelmet benyújtó nem várta meg az eljárás végét, vélhetően továbbment Nyugat-Európába. Nemzetközi védelemben a végül lefolytatott eljárások 15 százalékában részesítették a kérelmezőt, elsősorban szíriaiakat, afgánokat, szomáliaiakat.

 
Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatójának, és Kontrát Károlynak, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának sajtótájéloztatója 2016. január 18-án


Az év első felében még szinte "együtt haladt" a menedékjogi kérelmek előterjesztésének száma az idegenrendészeti eljárásokéval, később az illegálisan érkezők már nem nyújtottak be menedékjogi kérelmet, sőt kifejezetten megtagadták az együttműködést a hatóságokkal, nem működtek közre a regisztrációban sem. Végh Zsuzsanna kijelentette: noha nemzetközi fórumokon korábban jelezték, hogy  az illegális migráció balkáni útvonalának jelentősége növekedni fog, az Európai Unió döntéshozói erre nem reagáltak. A nyugat-balkáni útvonalon tavaly érkező illegális migránsok között voltak, akik válságövezetből érkező valódi menekültek voltak, és voltak, akik gazdasági okból indultak útnak, a tiltott határátlépők száma hazánkban meghaladta a 414 ezret. A határzár, és a hozzá kapcsolódó intézkedések hatására ősszel visszaesett az illegális határátlépők száma, az év utolsó két hónapjában alig ezer elfogás volt. Egyúttal jelentősen visszaesett a menedékkérők száma is: 5500 körülire, három hónap alatt nem érte el azt a számot, amit nyáron két-három hét alatt.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu