Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

2012 óta újra megtartották a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát

2016. May 18. 12:00
2012 óta újra megtartották a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát

A 2017-es költségvetés, a jövő évi adótörvény-módosítások, a vasárnapi bérpótlék, a cafeteria, az otthonteremtés, a közfoglalkoztatás is téma volt a VKF ülésén.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter megjegyezte, hogy a fórumon lehetőség volt az új Munkatörvénykönyv felülvizsgálására. A foglalkoztatást könnyítő és segítő módosításokat nevezte a legfontosabbnak: mindkét oldal arra törekszik, hogy minél könnyebben és egyszerűben lehessen foglalkoztatni a munkavállalókat, és olyan feltételek legyenek, amelyek garantálják a hosszú távú foglalkoztatást. A legnagyobb vitát a vasárnapi bérpótlékok váltották ki: a munkaadók az 50%-os pótlékot, míg a munkavállalók  a pótlék emelését javasolták.

 

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

 

Szeretnék a cafeteria egy részét készpénzesíteni is. A közszférában átlagosan 200 ezer forint körüli a cafeteria mértéke, ennek a fele lenne készpénz, a másik fele maradna a SZÉP kártyán. Egyeztettek a magánszféráról is, mivel ott magasabb a cafeteria összege, 400-500 ezer forint. Elindították a minimálbérrel kapcsolatos monitoring bizottsági üléssorozatot is, így várhatóan megtudnak egyezni a 2017-es minimálbérről is. A vitás kérdésekről tovább egyeztetnek a VKF tagjai, két héten belül tartanak még egy olyan ülést, amelyen a legfontosabb adózási és a Munka törvénykönyvét érintő kérdésekben megpróbálják a vitákat lezárni és döntéseket hozni.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu