Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.26. - Monday, Edina napja van.

Belföldi hírek

150 milliárd jut a Magyar falu programra jövőre

2018. December 03. 13:47
150 milliárd jut a Magyar falu programra jövőre

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: legalább 150 milliárd forintot fordít a kormány a Magyar falu program intézkedéseire már 2019-ben a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány célja, hogy a vidéken, kistelepüléseken élő emberek életminősége a lehető legmagasabb legyen, a közszolgáltatások elérhetősége a legkisebb településeken is lényegesen javuljon. A miniszter elmondta: a közszolgáltatások fejlesztésére 75 milliárd, a vidéken maradást segítő "falusi csok" programra 25 milliárd, a mellékúthálózat fejlesztésére pedig további legalább 50 milliárd forintot fordít a kormány. Hozzátette, jelenleg is folynak a tárgyalások további 25 milliárd forintos kormányzati támogatásról, amelyet szintén útfejlesztésre fordíthatnak majd a kistelepülések.

A "falusi csok" bevezetése a vidéken maradást segítő program lesz - mondta a miniszter. A másik célterület a mellékúthálózat fejlesztése, amely a három és több számjegyű utakat érinti.

 

 

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a közszolgáltatások fejlesztéseit sorolva elmondta: megújulnak az óvodák, bölcsődék, fejlesztik az udvarokat és sporteszköz-beszerzésre különítenek el pénzt. Az orvosi rendelők felújítására, az orvosi eszközpark bővítésére, valamint szolgálatilakás-programra is lehetőség nyílik, továbbá a polgármesteri hivatalok felújítása, a falvak egyházi és önkormányzati temetőinek komplex rendezésére biztosítanak forrást.

A kormánybiztos azt is elmondta - bár nem a program részeként -, hogy kezdeményezték a Pénzügyminisztériumnál a falu- és tanyagondnoki szolgálatok állami normatívájának emelését. Gyopáros Alpár kiemelte: a Magyar falu program kidolgozása során falvakban élő vagy dolgozó szakemberekkel és öt önkormányzati érdekképviseleti szervezettel működtek együtt, országszerte huszonhét helyszínen több mint 2200 települési  és civil szervezeti vezetővel konzultáltak.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu