Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

1,5 millió euró kártérítés a gazdáknak

2011. August 11. 07:48
1,5 millió euró kártérítés a gazdáknak
Elkezdte a német hasmenésjárvány miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelőknek járó kártérítés kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal - közölte közleményben a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, így az őstermelőket is - olvasható a szaktárca által kiadott közleményben.
Magyarország összesen 4849 tonna - paprika, uborka, paradicsom és saláta - után jelentett be kártérítési igényt az Európai Uniónak mintegy 1,5 millió euró értékben. A kérelmet az EU illetékes szervei júliusban elfogadták.

A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkinire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is.


Magyar közbenjárásra a támogatást a paprikára is kiterjesztették

A közlemény szerint a támogatásból a május 26. és a június 30. közötti időszakra vonatkozó kártalanítási igényeket elégítik ki. A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkinire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is.

A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak ötven százaléka lesz, a tész-ek (termelői és értékesítési szervezetek) tagjai - operatív programjuk révén - akár hetvenszázalékos kárenyhítést is elérhetnek - ismerteti a tájékoztató.

 

fazekas-sandor-271-20110323104622-754_20110810222144_81.jpg

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soros elnökeként a németországi E. coli-járvány miatt a debreceni informális agrárminiszteri találkozón azonnal napirendre tűzte a kérdést, és rendkívüli tanácsülést hívott össze Luxemburgba, hogy a miniszterek dönthessenek a termelők kártalanításáról. Az Európai Bizottság a tanács javaslatára 210 millióra, majd később 227 millió euróra emelte a kártérítés összegét - hívja fel rá a figyelmet a közleményben a Vidékfejlesztési Minisztérium. (T.A)

forrás: VM-MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu