Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.04.01. - szerda, Hugó napja van.

Belföldi hírek

10 ezer milliárd forintnyi beruházás valósult meg tavaly

2020. február 29. 08:00
10 ezer milliárd forintnyi beruházás valósult meg tavaly

Az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdasága jelenleg a magyar, 2019-ben közel 5 százalékos bővülést ért el, amelyhez jelentős mértékben járult hozzá a beruházások erőteljes, 14 százalékos erősödése is.

A tavaly év egésze során minden korábbinál több, 10 556 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, a beruházási ráta 28,6 százalékra ugrott, ezzel a teljesítménnyel hazánk szintén az unió élmezőnyében szerepel. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 4,9 százalékos ütemben bővült a GDP, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult az előző évhez képest tovább gyorsuló ipar es építőipar. A termelő ágazatok kiugró teljesítménye mellett a növekedés hozzávetőleg felét a szolgáltatások adták köszönhetően annak, hogy a hatéves bér- es adó-megállapodás következtében kétszámjegyűre gyorsult a bérek emelkedése.

 

10 ezer milliárd forintnyi beruházás valósult meg tavaly

 

Ezzel párhuzamosan a felhasználási oldalon a belső kereslet adta a dinamikus bővülés fő húzó erejét: mind a fogyasztás, mind a beruházások számottevő mértékben járultak hozzá a növekedéshez. Utóbbi kedvező adatait az Otthonteremtési Program keretei között felfutó lakásépítések, a hatékony uniós forrásfelhasználások mellett a 2017-től 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs is támogatta, amely várhatóan továbbra is erősíti Magyarország tőkevonzó-képességét. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján a bruttó állóeszköz-beruházások volumene 2010 első negyedéve és 2019 negyedik negyedéve között 78 százalékkal növekedtek az országban, amely eredménnyel hazánk a régióban éllovasnak számít. A következő időszak kedvező folyamatait erősítik egyebek mellett a Program a Versenyképesebb Magyarországért növekedésösztönző intézkedései, az elmúlt időszakban bejelentett számos nagy volumenű – főleg az autóipart és a beszállítói hálózatot érintő – fejlesztés, míg a kkv-k aktivitását az alacsony hozamkörnyezet és a kedvező üzleti klíma támogathatja. A beruházások bővülése a következő évek gazdasági teljesítményét is segíti, ugyanis a fejlesztések a kapacitások kiépülése után, a termelés beindulását követően is erősítik a konjunktúrát.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu