Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Óraátállítás: ne feledje, vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

2021. március 26. 12:03
 Óraátállítás: ne feledje, vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

Idén március 28-ra esik a nyári időszámítást jelző tavaszi óraátállítás, hajnali két órakor kell átállítani az órákat hajnali három órára. A tevékenységgel évente nagyon sok áram spórolható meg egy felmérés szerint. Az EU-ban a tervek szerint ez lesz az utolsó óraátállítási periódus, ősztől már nem kell ezzel bajlódni.  

Az elektronikai rendszerek automatikusan állnak át a nyári időszámításra, így a számítógépeken, telefonokon beavatkozás nélkül jelenik majd meg a kívánt idő, csak a manuálisan vezértelt órákon kell elvégezni az átállítást. Hivatalosan hajnali kettőkor kell egy órával előre tekerni a mutatókat három órára, így vasárnap rövidebbé válik az alvásidő.  

 

A vekkert át kell állítani

 

A téli és nyári időszámítás bevezetését azért tartották szükségesnek, mert sokkal több áram, így pénz spórolható meg általa a szakemberek egy része szerint. A természetes fénnyel összhangba hozott áramfogyasztási szokásokkal a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint például évente egy közepes méretű magyar város fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram spórolható meg. 

 


Mavir szerint kihívás lesz kezelni a jövőben fellépő óraátállítási változásokat. Az Európai Bizottság aktuális döntése szerint például a tagállamok önállóan döntenek majd, hogy melyik időzónát választják, a nyárit vagy a csillagászatit. Így országonként vad eltérések is lehetnek majd, ami az informatikusokat állítja leginkább kihívás elé.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu