Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Nemzetiségi Gála 2013 - A Nemzeti Művelődési Intézet átadta a PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díjakat

2013. December 09. 10:30
 Nemzetiségi Gála 2013 - A Nemzeti Művelődési Intézet átadta a PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díjakat
A Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje hagyományteremtő céllal hozta létre 2005-ben – az ENSZ 1992. évi nyilatkozatán alapuló – Kisebbségek Napjához kötődő ünnepi rendezvényét, a NEMZETISÉGI GÁLÁT, melynek fénypontja a „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” díj átadása.


Nemzetiségi Gála 2013.december 8., Budai Vigadó2013-ban december 8-án került sor a nagyszabású gálárára a festői Budai Vigadó színháztermében. A Nemzetiségek Napja alkalmából a Nemzeti Művelődési Intézet elismeréssel kíván adózni a magyarországi nemzetiségek kulturális, művészeti területein kimagasló eredménnyel tevékenykedő személyeknek, intézményeknek, civil szervezeteknek.Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójának megnyitó beszéde

A „PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE” (a magyarországi kisebbségek kultúrájáért) elnevezésű díj. olyan Magyarországon élő nemzetiséghez – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – tartozó személyek, szervezetek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvű kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára adta át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat


Závogyán Magdolna főigazgató megnyitó beszédében kiemelte: Magyarország nemzeti kultúrája nem lenne teljes a területén élő, történelmében osztozó nemzetiségek kultúrája nélkül. A nemzeti kultúráért tevékenyet cselekvő szakemberek és közösségek munkája pedig pótolhatatlan a kultúra kiteljesedésében.Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának köszöntője


A rendezvényen a megjelenteket Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára köszöntötte. Elmondta: Globális kultúra nem lézethet európai kultúra nélkül, európai kultúra pedig nincs az őt alkotó nemzeti, közösségi kultúrák nélkül. "Csak egy erős kultúrával, szilárd öntudattal rendelkező közösség fogadja el és fogadja be a másik kultúrát... Két ember között ugyanis a legrövidebb út, a legerősebb szövetség a közös kultúra" - hangoztatta az EMMI államtitkára.

Závogyán Magdolna NMI főigazgatótól és  Doncsev András parlamenti államtitkártól


A Nemzetiségi Gálán 8 közművelődési szakember, illetve közösség vette át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat Závogyán Magdolna NMI főigazgatótól és Doncsev András parlamenti államtitkártólA díjat a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója adományozza, az elismeréssel pedig egy bilobalevél, az összetartozás szimbólumát formázó emlékplakett és díszoklevél jár. Vasárnap este nyolc közművelődési szakember, illetve közösség vette át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat:
  • Orsós Ferenc, cigány etnikai kisebbség
  • Kollátosz Jorgosz, görög nemzetiség
  • Tanac Néptáncegyüttes, horvát nemzetiség
  • Rónainé Kiszler Teréz, német nemzetiség
  • Rusz Demeter, román nemzetiség, (posztumusz díjban részesült, a kitüntetést lánya, dr. Síposné dr. Rusz Erzsébet vette át).
  • Tabán Szerb Néptánccsoport, szerb nemzetiség
  • Laukó Zsuzsanna, szlovák nemzetiség
  • Magyarországi Szlovének Szövetsége Szakonyfalui Néptánccsoport, szlovén nemzetiség

Nemzetiségi Gálán


A Nemzetiségi Gálán színes kulturális programokkal szórakoztatták a vendégeket


A gála híven reprezentálta a magyarországi nemzetiségek nyelvi sokszínűségét is, emellett hitet tesz a nemzetiségek kultúrájának, amatőr művészeti tevékenységeinek, teljesítményeinek, az együtt élő népek kultúrájának minél szélesebb körben való terjesztése, megszerettetése, valamint a hagyományápolására való ösztönzés mellett.

MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu