Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Belföldi hírek

Hazánk csak az önkéntes alapon megvalósuló betelepítést fogadja el

2016. March 17. 16:40
 Hazánk csak az önkéntes alapon megvalósuló betelepítést fogadja el

A magyar kormány célja, az uniós csúcson, hogy kizárólag önkéntes alapon történjen bármifajta menekültcsere - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsra érkezve.

Az Európai Unió és Törökország között készülő migrációs egyezményt nem kötelezheti az egyes államokat a betelepítésre - ismertette a magyar álláspontot a kormányfő az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozója előtt. A miniszterelnök azzal a céllal ül tárgyalóasztalhoz, hogy "ha lesz is a törökökkel megállapodás, akkor abban csak olyan szakaszok szerepeljenek, amelyek a Törökországból érkezőknek a betelepítését önkéntes alapon és nem kényszer alapján akarják rendezni". Fontos, hogy nemzeti hatáskörben nemet lehessen mondani a kötelező jellegű "népességmozgatásra". Orbán határozottan kijelentette: lát esélyt ennek elérésére. A törökök vízumigényére is abban az irányban mozdulnak el a tárgyalások, hogy azt előbb Ukrajnának kell megadni - mondta a kormányfő, majd hozzátette: "a magyar érdekeket meg tudjuk védeni, hogy azon felül mi lesz, azt meglátjuk".


Orbán Viktor


Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak Brüsszelben


A körvonalazódó egyezményben Ankara EU-csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítását, és további pénzügyi támogatásokat kér az EU-tól a menekültek ellátására. Ám mindenekelőtt azt kéri, hogy még az év első felében töröljék el a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben. Cserébe visszafogadnák az ezután Görögországba érkező illegális bevándorlókat, ám egy-egy viszafogadottért az EU-ba érkezne a török menekülttáborokból egy valódi szír menekült.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu