Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Balaton-felvidéken 400 milliós fejlesztések történtek

2021. június 05. 12:00
 Balaton-felvidéken 400 milliós fejlesztések történtek

Befejeződtek a turisztikai fejlesztések a Balaton-felvidéken. Közel 400 millió forintból bővítettek és fejlesztettek bemutatóhelyeket és látogatóközpontokat a Balaton északi partján.

Átadták a Rejtett kincsek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elnevezésű projektet. Az átadó ünnepség helyszíne a Salföldi Major volt, ahol elmondták, hogy befejeződött a Salföldi Major, a Hegyestű geológiai bemutatóhely, a Tapolcai Tavasbarlang Látogatóközpont, valamint a balatonfüredi Lóczy-barlang turisztikai fejlesztése, amely 400 millió forintos uniós forrásból valósult meg.

 

Az átadó ünnepségen az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Rácz András kezdte a beszédet. Elmondta, hogy 2020. nyarán a hazai szálláshelyeken közel 10 millió vendégéjszakát számoltak, amelynek 40%-a, tehát közel 4 millió éjszaka a Balaton térségének tulajdonítható. Az államtitkár kiemelte, hogy az idei nyáron is jóval népszerűbbek lesznek a hazai nyaralóhelyek és turisztikai desztinációk, ezért is voltak fontosak a bővítések és a fejlesztések.

 

Idén is a szokottnál népszerűbb úti cél lesz a Balaton

 

"A Balaton térségében nyaralók többsége az aktív turizmus felé fordul, vagyis szívesen túrázik, biciklizik, vagy például állatbemutatókon vesz részt. Az ilyen jellegű programokat egyebek közt a nemzeti parkokban találják meg. Egy közelmúltban végzett közvéleménykutatás alapján az elmúlt három évben 15 százalékkal nőtt a nemzeti parkok ismertsége. Míg 2018-ban a válaszadók 79 százaléka ismerte a nemzeti parkok valamelyikét, addig 2021-ben már 94 százalékra nőtt az arányuk. A válaszadók 98 százaléka kiemelten fontosnak tartja a védett területek meglétét. Folyamatosan zajlanak a térségben a turisztikai fejlesztések, egyebek mellett 2011-ben megújult a tihanyi Levendulaház, 2012-ben megépült a bakonybéli Pannon Csillagda, a tapolcai Tavasbarlang víz alatti világítással gazdagodott." - részletezte a magyarok utazási szokásainak változását, valamint a múlt és jelen turisztikai beruházásait az államtitkár.

 

Az ünnepségen felszólalt Puskás Zoltán is, aki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy májusra felújították a Salföldi Major fogadóépület és a nemzeti park környezeti világát bemutatni képes egyedi pihenőpadokat is. Elárulta továbbá, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban című projektnek köszönhetően interaktív hangos táblákat helyeztek ki, bővítették a játszóteret és megújították az állatsimogatókat is.

 

Az igazgató azt is elmondta, hogy önerős beruházásokat is véghez vittek: "Az uniós fejlesztéseken kívül önerős beruházások is megvalósultak a Salföldi Major területén, bővült a játszótér, gyógynövény és fűszerkertet létesítettünk, pergolát helyeztünk el."

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu