Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

A Vodafone az egész fővárosban felkapcsolta az 5G-t

2021. március 06. 07:00
 A Vodafone az egész fővárosban felkapcsolta az 5G-t

Ilyen még nem volt: elsőként a Vodafone aktiválta kültéri 5G hálózatát Budapest csaknem teljes területén. Kétszáz bázisállomáson egyszerre kapcsolták fel az 5G-t, március végéig ezt a számot háromszázra duzzasztják.  

Európai szinten kiemelkedő teljesítményt nyújt Magyarország az 5G hálózatok kiépítésében, a Vodafone pedig most rásegített erre. Budapesten és környékén közel kétszáz állomáson egyszerre kapcsolta fel az újgenerációs mobilhálózatát, élesítve ezzel a rendszert. A hazai szolgáltatók közül elsőként tette meg ezt a lépést.  

 

Március végére még száz állomáson izzítják be az 5G-t, vagyis nagyvárosokban és más kistelepüléseken is élvezhető lesz majd az extra gyors mobilhálózat. A tervek szerint Győr, Debrecen, Pécs, Eger és Szeged biztosan ezek közt lesz. Jelen helyzetben, amikor a távoktatás és a távmunka is egyre nagyobb szerephez jut, kiemelten fontos, hogy a hálózatok a lehető legjobban működjenek.  

 

Az 5G-t már 2019 óta használja a szolgáltató, Zalaegerszegen kapcsolták fel első ízben. Az azóta történt fejlesztéseknek köszönhetően már Székesfehérváron, Miskolcon, Siófokon, Balatonfüreden is elérhető a szolgáltatás, csütörtöktől pedig gyakorlatilag a teljes fővárost lefedték.  

 

5G-s eszközök

 

Hogy miért jó az 5G hálózat? 

 

Először is rendkívül gyors. Ez alatt értendő, hogy amíg a korábbi, negyedik generációs hálózaton egy HD film letöltése húsz percbe telt, addig ugyanaz a film 5G-n már 1-2 perc alatt nézhető, hiszen másodpercenként 1,5 gigabitet képes letölteni. Szabó István hálózatfejlesztési vezető úgy nyilatkozott, hogy a meglévő bázisállomásokon a vezérlőkártyák cseréjét végzik, bővítenek néhány kártyát. Lesz, ahol antennát is cserélnek az 5G elérésért, de új bázisállomás építése is várható még.   

 

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az 5G sokkal kevesebb energiát emészt fel, mint elődei, ezáltal környezetkímélőbb. Mellesleg a Vodafone hangsúlyt fektet a klímabarát technológiák használatára, hálózatait száz százalékban zöld energiával látja el.  

 

Az újgenerációs mobilhálózatra sokkal könnyebben fel lehet csatlakoztatni az MI alapú berendezéseket, amely egyrészt szintén a fenntarthatóságot, másrészt a naprakészséget szolgálja. Egy négyzetkilométeren belül egymillió eszközt is kiszolgálhat egyszerre az 5G, e kapacitás szintén fontos érv mellette, hiszen akár az egészségügyi digitalizáció felgyorsulása is várható ettől. Nem kell napokat várni egy-egy eredményre, mert az akár másodpercekkel egy röntgenfelvétel után az orvosunk kezében lehet.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu