Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Befektetés - hitel

Sokan hitelből terveznek napelemet a házukra

2021. April 15. 14:08
Sokan hitelből terveznek napelemet a házukra

Az E.On online 1500 fős, nem reprezentatív felmérése alapján a válaszokból kiderült, hogy 2/3-uk azért szeretne napelemet otthonuk tetejére, mert környezettudatos és megtérülő beruházásnak tartják. A vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatásból is sokan tervezik a napelemes rendszerek telepítését. 

A 2021. március 25. és április 05. között zajlott Facebook felmérést közel 1500-an töltötték ki. A megkérdezettek közül 1000 fő tervez napelemet a közeljövőben, míg 110 fő már rendelkezik vele. A kutatás az E.ON Hungária Csoport Customer Insight/Customer Intelligence szakértői csapata állította össze és folytatta le.

 

A napelemes rendszerek telepítését a válaszadók 58 %-a tartja megtérülő beruházásnak és remélik, hogy hosszabb távon csökkenteni vagy fedezni fogja az áramfogyasztását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-felhasználását 25-40 négyzetméter árnyékmentes felületre telepített napelemes rendszer képes fedezni.A 7-9 év alatt megtérülő beruházás évtizedekig szolgálja a fogyasztókat. A válaszadók 55%-ának a környezettudatosság és fenntarthatóság is majdnem ugyanolyan fontos, mint a gazdaságosság. A kitöltők 23 %-a az állami támogatás miatt gondolkodik napelemrendszer telepítésében.

 

A kutatásból kiderült, hogy mindegyik korosztály nyitottan áll ahhoz, hogy villamosenergia-ellátásának egy részét napelemekkel fedezze. Külön érdekesség, hogy nemcsak a fiatalokat érdeklik a zöld témák, hanem a válaszadók közül az 55 évnél idősebbeket is, közülük pedig 48 %-a tervez napelemet a tetőre. Arra a kérdésre, hogy honnan tájékozódnak a napelemes rendszerekről, a válaszadók több mint 50 %-a a szolgáltatók webes felületeit és információs anyagait jelölte meg.

 

A napelemmel rendelkező kitöltőknek a szolgáltató kiválasztásánál a legfontosabb az volt, hogy teljeskörű ügyintézést vállaljanak. Emellett fontos számukra a napelemes cégek megbízhatósága és szakértelme. A vállalkozások ismertségének a listáját az E.On vezeti a megkérdezettek körében, mellette az Elmű enHome üzletága, amely az E.On Solar részeként működik tovább.

 

A kutatásból még arra is fény derült, hogy a válaszadók 61 %-a önerőből finanszírozta a napelemek telepítését, 21 %-uk hitellel oldotta meg, 15 %-uk pedig támogatással. Az arányok jelentősen megváltozhatnak a jövőben, mert a napelemek telepítését tervezők 58 %-a támogatással vagy hitelfelvétellel tervezi megoldani a beruházást. Sokuknak az 50 %-os vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás jelenthet segítséget, amit napelemrendszer telepítésére is fordíthatnak. A kitöltők mindössze 20 %-a választaná, hogy önerőből finanszírozza a telepítést.

 

Az E.On felmérés eredményeit támasztják alá a Google keresési adatai, mert a "napelem támogatás" keresőszavakra és kombinációira tavaly szeptember óta nagyon sokan kerestek rá. A Google analitikából kiderült, hogy a dunántúli megyékben a legnagyobb az érdeklődés.

 

BG

Forrás: Napi.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu