Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.29. - vasárnap, Magdolna napja van.

Befektetés - hitel

Orosz rulett a Malév légitársaságnál

2011. július 08. 11:21
Orosz rulett a Malév légitársaságnál
Fellegi Tamás, július 5-én az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága előtt beszámolt arról, hogy a Malév helyzete az előző privatizáció csapdájába került.

A Malév az előző privatizáció csapdájába került - mondta el Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

A Malév új privatizációját akadályozza a hajdani orosz befektető

A társaság 2007-es magánosítása idején, még Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter tett feljelentést, hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetése miatt. Ugyan is, az orosz, hajdani vevő az Air-Bridge Zrt. 32 millió eurós bankgaranciát biztosított az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) közreműködésével, amit Magyarország akkor hívhatott le, amennyiben a vevő nem teljesít.

Az Air-Bridge Zrt. egyéb okokból nem teljesített megfelelően, így 2009-ben sor került a bankgaranciában meghatározott összeg lehívására, amit a közben tulajdonossá avanzsált VEB Bank nem fizetett ki.

Fellegi Tamás bízik az ügy mielőbbi eredményes megoldásában.

Patthelyzetbe került a Malév-nyilatkozta Fellegi Tamás miniszter

 

Sőt meglepő módon kiderült, hogy kötöttek egy viszontgaranciát, aminek a Malév légitársaság a kötelezettje. Ami pedig ennél is meglepőbb, hogy ez azt jelenti a Malév minden esetben vállalja, és szükség esetén visszatéríti az orosz bankóriás befektetését. Ez a megállapodás, szintén 2007 májusában jött létre a szerződés megkötése után.

Ahhoz, hogy új tulajdonos legyen és újra lehessen privatizálni a céget le kell zárni az orosz féllel nyitva maradt vitakérdéseket és minél előbb megegyezésre törekedni. Fellegi Tamás hozzátette még, hogy bízik az ügy mielőbbi sikeres megoldásában.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu