Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Befektetés - hitel

Nyereség a devizahiteleseknek

2017. August 16. 11:56
Nyereség a devizahiteleseknek

Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a devizahitelesek terhei ezer milliárd forinttal csökkentek a forintosítás által. Erre 8 milliárd eurót biztosított az MNB 2013-ban a devizatartalékából, amelynek átváltásán 136 milliárd forint nyeresége keletkezett.

Az átváltási árfolyam magasabb volt, mint amilyenen a tartalékolt devizát a jegybank beszerezte a pénzügyi válság előtt, illetve az az átváltás időpontja további jelentős terhektől mentesítette a jelzáloghiteleseket, hiszen néhány nappal ezt követően indult meg a svájci frank árfolyamának drámai erősödése, ami további jelentős kiadást okozott volna a svájci frank alapú hiteleseknek, pénzügyi válsághoz vezethetett volna.

 

A devizahitelesek terhei ezer milliárd forinttal csökkentek a forintosítás által

A devizahitelesek terhei ezer milliárd forinttal csökkentek a forintosítás által

 

A jegybank az átváltáson keletkezett nyereségét az eredménytartalékba helyezte, majd 2016-ban 50 milliárd forint osztalékot fizetett a költségvetésbe, amire 2002-óta nem volt példa. 2012 és 2016 között 10 milliárdról 162 milliárdra nőtt az MNB eredménytartaléka az osztalékfizetés hatását is figyelembe véve. Az alapkamat csökkentése és a jegybank előfinanszírozási programjai hatására a költségvetés kamatkiadása 2013 óta a GDP 4,3 százalékáról 2,6 százalékára csökkent. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu