Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Befektetés - hitel

Megjelent a Növekedési Hitelprogram új konstrukciójának terméktájékoztatója

2018. December 02. 11:06
Megjelent a Növekedési Hitelprogram új konstrukciójának terméktájékoztatója

Megjelent a 2019 elején induló Növekedési Hitelprogram új konstrukciója, az NHP fix terméktájékoztatója a Magyar Nemzet Bank honlapján.

A tájékoztató tartalmazza az 1000 milliárd forintos keretösszeggel induló konstrukció részletes feltételeit. Az NHP fix a legfontosabb paraméterek és a lebonyolítás tekintetében megegyezik az NHP korábbi szakaszaival. Így az MNB nullaszázalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább kkv-knak. A program likviditási szempontból semleges, mert az NHP fix keretében folyósított hitelvolumenből fakadó többletlikviditás alapkamaton sterilizálásra kerül.

 

A Növekedési Hitelprogram eddigi három szakasza keretében közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben

 

Az NHP fix célzottabb a program korábbi szakaszainál. Ezúttal is csak beruházási célra nyújthatók hitelek (ideértve a pénzügyi lízinget is), azonban csak forintban, 3 évnél hosszabb futamidőre, és szűkül a felhasználás köre is. Az új konstrukcióval az MNB elsősorban a kkv-hitelezés szerkezetére kíván hatást gyakorolni, célja a hosszú lejáratú és rögzített kamatozású hitelek részarányának növelése.  A Növekedési Hitelprogram eddigi három szakasza keretében közel 40 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forint összegben. A program hozzájárult a hitelezési fordulat bekövetkezéséhez: a korábban tapasztalt csökkenő trend megállását követően a kkv-hitelállomány 2015-től növekedést mutat, amelynek dinamikája a legfrissebb adatok szerint eléri az évi 14 százalékot. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu