Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.18. - kedd, Bernadett napja van.

Befektetés - hitel

Lefékezett dominó-elv a pénzpiacon

2011. július 15. 00:01
Lefékezett dominó-elv a pénzpiacon
Mélybe zuhantak az európai tőzsde mutatók, esett az euró árfolyama. A biztonságosnak feltételezett svájci frank a csúcsoknál járt, az eladósodott országok befektetési kockázata pedig még magasabban. Az európai adósságválság körüli aggodalmak felerősödtek az olasz események miatt.
A Görögországból elindult dominó effektus elérte az olaszok csizmáját és a befektetők körében rémisztő hangulatot idézett elő.

Már az euróövezet vezető döntéshozói is látják, hogy új felvonásához érkezett az eurót fenyegető válság.
Az olaszokat is elérő gyengélkedés erőteljesebben érintheti a Magyarországot is magába foglaló feltörekvő európai térséget.

Az eurót használó tizenhét tagállam döntéshozói közös nyilatkozatot adtak ki. Grafikon: MTI

Államháztartási egyenleg az EU-ban

 

Olaszország kiemelkedő kereskedelmi partnernek számít Horvátország, Szerbia és Románia számára. Magyarország exportjának 6%-a irányul Olaszországba.
A Capital Economics elemzői úgy fogalmaznak, hogy bár az euróövezetben tapasztalt fizetőképességi válság nem fenyegeti a feltörekvő európai országokat, magas külső finanszírozási igényük miatt azonban kiszolgáltatottak egy esetleges krízisnek.

Hazánkat viszont védi, hogy jelentős fizetési mérleg többlettel rendelkezünk. A költségvetési többlet a (GDP-arányosan 2% ), a kormány várakozásai szerint és a reformcsomag kedvező piaci fogadtatása is támogatja Magyarország megítélését.

MNB előrejelzés. Grafikon: MTI

MNB prognózis

 

Az eurót használó tizenhét tagállam döntéshozói közös nyilatkozatot adtak ki ülésük után, amelyben kifejezték, hogy készen állnak megfékezni az adósságválság terjedését. A nyilatkozatban lehetséges eszközökként említették az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap rugalmasságának és hatáskörének kiterjesztését, a hitelek lejártának kiterjesztését, a kamatok csökkentését.
A svájci deviza sorra dönti a rekordszinteket az euróval szemben, mert a befektetők szívesebben vásárolnak a stabil pénzben vezetett befektetési eszközökből.
A gyengélkedő euró 263-270 forint között van, vagyis viszonylag szűk tartományban mozgott május óta, addig a svájci frank ezalatt a 200 forint közeli szintről rekordokat döntve 230 forint fölé drágult. Ez sajnos a frankhitelben eladósodottak számára magasabb törlesztőrészleteket okoz, a teljes gazdaság számára pedig nagyobb fizetőképességi kockázatot.

Pénzváltó, Budapesten. Fotó: MTI

Mélyben az euró és csúcson a svájci frank

 

Az eurózóna pénzügyminiszteri csoportját vezető luxemburgi kormányfő, Jean-Claude Juncker kijelentette: „Úgy gondoljuk, hogy ezek az eszközök képesek megállítani az euróövezeten belüli járvány terjedést".
A kulcstényező az olaszok számára is Görögország lehet, de Olaszország jó úton jár az idei államháztartási hiánycél teljesítése felé, és a most bejelentett pótlólagos intézkedések pedig magasan megerősítik a 2014-re kitűzött egyensúlyi költségvetési cél hitelességét.


B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu