Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.15. - Monday, Henrik napja van.

Befektetés - hitel

Hitelintézetek fizetnek vissza pénzt az ügyfeleknek

2017. February 21. 11:16
Hitelintézetek fizetnek vissza pénzt az ügyfeleknek

A Magyar Nemzeti Bank sorra nyerte meg a bankszámláik, kártyáik jutalékait, költségeit jogsértően módosító pénzügyi intézményekkel szembeni pereket, így azoknak a hitelintézeteknek is vissza kell fizetniük az ügyfelektől jogsértően elvont pénzeket, amelyek  bíróságon vitatták a jegybank erre vonatkozó felügyeleti döntését.

Az MNB 2014 tavasza és nyara között 142 pénzügyi intézményre összesen 1,86 milliárd forint bírságot szabot ki, mert azok jogsértő módon változtatták egyes bankszámláik, kártyáig jutalékait és költségeit. A per elindításakor az MNB jelezte, hogy következetesen képviseli majd álláspontját, mert meg van győződve arról, hogy a fogyasztókat, és a piac biztonságát védő határozatai kiállják majd a bírósági eljárások próbáját is. Azóta a Kúria olyan elvi döntést tett közzé, amely mindenben visszaigazolta az MNB-nek a perekben képviselt álláspontját. A jogerős pernyertes ítéletek nyomán eddig 352 ezer ügyfélszerződés kapcsán közel 636 millió forint összegű tisztességtelenül elvont ügyfélpénzt fizettek vissza az intézmények. 

 

 

A bírósági szervezetrendszer csúcsszerve a Kúria

A Kúria közzétételi tanácsa úgynevezett elvi döntést tett közzé, amely mindenben visszaigazolta az MNB-nek a perekben képviselt álláspontját

 

Február-márciusban ráadásul több újabb, folyamatban lévő bírósági eljárás tárgyalási fordulója lesz, amelyek akár le is zárulhatnak. A pénzügyi intézmények több mint négyötöde már annak idején azonnal elfogadta az MNB döntését, ugyanakkokr 26 hitelintézet pert indított, és egyúttal kérték a bíróságtól az MNB által előírt visszafizetési kötelezettség időleges felfüggesztését is. E bírósági ügyek közül a jegybank mára 11 pert egészében, egyet jórészt jogerősen megnyert, 3 további bírósági eljárásban pedig a per megszűnése miatt maradt változatlanul hatályban az MNB eredeti döntése. A Kúria azt is egyértelművé tette, hogy a díjszámítás megváltoztatásának számít, ha egy pénzügyi intézmény az addigi fix összeg helyett például (minimum bevezetésével) kedvezőtlenebb százalékos díjszámításra tér át, vagy ha az addig is meglévő százalékos számításnál eltörli annak addig meglévő maximumösszegét. 


/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu