Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Befektetés - hitel

Az építőipar fellendülése várható

2021. May 13. 14:07
Az építőipar fellendülése várható

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján 4,3 %-kal nőtt az építőipari termelés, az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, viszont az előző hónaphoz mérten pedig 11,5 %-kal emelkedett. Március végén, az építőipai vállalkozások szerződésállománya 13,2 %-kal növekedett meg, az 1 évvel korábbi szinthez viszonyítva.  

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a februári rossz időjárás miatti megbotlást követően, márciusban az építőipar erősödése látszik és egyre több szerződést kötnek.

 

 Az építőipar emelkedése várható

 

Horváth András úgy véli, hogy az iparágban 10 %-os visszapattanás következik be. Jelentős kereslettel számolnak az építőipari alapanyaggyártók is, melyben nagy szerepe van az államilag támogatott lakásfelújításoknak, valamit élénkülni látszik a megkötött szerződésállományok alapján, az anticiklikus állami megrendelések száma is. Csökkent a külföldi befektetői kereslet a lakó és az üzleti ingatlanok piacán, ami visszafoghatja az árnövekedés mértékét. Az államilag támogatott, 3 milliós vissza nem térítendő felújítási program, az újépítésű ingatlanok 5 %-os Áfája, a CSOK-támogatások, valamint az illetékmentesség további erősíti az építőipar fellendülését.

 

A vezető elemző hivatkozott egy friss építőipari felmérésre, melyben az építőipari vállalkozók jobb évet várnak idén, mint tavaly. A vállalkozások 78 %-a munkaerőhiánnyal küzd jelenleg, a megrendelésekhez képest. Ettől az évtől folytatódó gazdasági fellendülés az árak erőteljes fellendülését fogja magával hozni.

 

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője úgy látja, hogy az elmúlt hónapok gyengélkedése után erőre kapott az építőipar. Az ágazatban az árak folyamatos emelkedése túlfűtöttséget jelez. Az uniós források beindulásával (új költségvetési ciklus, közös hitelfelvétel) a rendelésállomány előreláthatólag dinamikusan emelkedni fog, erre utaló jelek részben már látszanak az adatokon, amit a kormányzati támogatásokon keresztül, a lakossági igények bővülése is támogat. A következő időszakban az építőipar termelése hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, de ehhez szükség van az iparág technológiai fejlesztésére és kapacitásnövelő beruházásokra.

 

Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője szerint a magyar építőipar ismét irányt váltott: márciusban az alacsony bázisérték miatt a termelés volumene nőtt elsősorban, viszont többéves csúcsra emelkedett a rendelésállomány. A mostani helyzet alapján bővülés várható az ágazatban. A márciusi bővülés nagymértékben az alacsony bázisnak köszönhető, ugyanis tavaly márciusban a járvány miatt teljesített gyengén az ágazat.

 

Az elmúlt hónapokban nyújtott hektikus teljesítmény eredményeként csökkenéssel zárta az építőipar az első negyedévet, viszont a következő időszakban a rendelésállományok alakulása alapján magára találhat az ágazat. Több mint 2600 milliárd forintra rúgott a szerződések összértéke, melyre évek óta nem volt példa.

 

Németh Dávid vezető elemző úgy gondolja, hogy a jelenlegi kilátások alapján az ágazat pozitív eredménnyel zárja majd az évet. Ez annak is köszönhető, hogy tavaly májustól októberig nagyon gyengén teljesített a szektor, így a statisztikát felfelé húzza a bázishatás.  Hozzátette még, hogy az ágazaton belül a termelést egyelőre csak az épületépítések húzzák fel, az egyéb építményeknél stagnálás látható, de az állami és uniós forrásokon alapuló beruházásoknak köszönhetően az év második felében a mélyépítés is lendületet vehet.

 

BG

Forrás: MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu