Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.29. - vasárnap, Magdolna napja van.

Befektetés - hitel

Az eladósodottak rögzített árfolyam igénybevételét szorgalmazza a kormány

2011. augusztus 03. 08:20
Az eladósodottak rögzített árfolyam igénybevételét szorgalmazza a kormány
A kormány még korábban létrehozta az úgynevezett otthonvédelmi programot, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a svájcifrank-hitelesek 180 forintos rögzített árfolyamon törleszthetik az adósságukat 2014 végéig. Jövő hét péntektől, augusztus 12-től, igényelhetik az árfolyamrögzítést a devizahitelesek. A svájci frankot 180, az eurót pedig 250 forinton fagyasztják be a pénzintézetek 2014. december 31-ig. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete árfolyam-kalkulátort indított el honlapján. A programmal kiszámolható, hogy az árfolyam-különbözet miatt mekkora plusztartozás gyűlik fel az elkülönített számlán, és annak törlesztése mekkora pluszterhet jelent a türelmi idő lejárta után.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete árfolyam-kalkulátort indított el honlapján

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
árfolyam-kalkulátort indított el honlapján

Az elmúlt időszakban az egyes devizák esetében jelentős piaci árfolyam-ingadozás volt tapasztalható, amely negatívan érintette a deviza alapú hitellel rendelkező háztartások pénzügyi helyzetét. Az árfolyam-ingadozások hatásainak átmeneti tompítása és a devizahitelesek helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Országgyűlés elfogadta devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvényt.
Mit is jelent az árfolyamrögzítés?
Az árfolyam rögzítése esetében a devizahitelesek fizetési terhei annyiban csökkennek, hogy a forint/deviza árfolyamváltozások hatásai a hitel törlesztő részleteiben egy átmeneti - maximum 36 hónapos - időszakban nem jelennek meg. Az átmeneti időszak lejáratát követően azonban újra az aktuális piaci árfolyam lesz a mérvadó, azaz a hitelt a korábbi feltételek szerint kell törleszteni tovább. Az árfolyamrögzítés időszaka alatt felhalmozódott különbözet lényegében további hitelfelvételt jelent, amelyet kamatokkal együtt kell visszafizetni.
Az árfolyamrögzítés lehetőségének igénybevétele abban az esetben lehet megfontolandó, ha Önt jelenleg komoly törlesztési gondok fenyegetik, de anyagi helyzete, pénzügyi lehetőségei egy-három éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak, és ezért a többletterheket később nagyobb biztonsággal tudja vállalni. Ehhez a döntéshez nyújt segítséget a PSZÁF árfolyamrögzítő kalkulátora.
Miben segít a kalkulátor?
A kalkulátor segítségével a deviza alapú hitelére vonatkozó néhány alapadat megadásával modellezheti, hogy nagyságrendileg hogyan alakulnak várható fizetési kötelezettségei a konstrukcióba való belépés esetén a különböző feltételezett piaci devizaárfolyamok mellett.
A széles körű alkalmazhatóság érdekében a kalkulátor szükségképpen tartalmaz néhány egyszerűsítő feltételt, illetve becslést, így a kapott értékek tájékoztató jellegűek és elsődlegesen orientációs célúak. Mielőtt meghozná döntését az árfolyamrögzítés igénybevételével kapcsolatban, fennálló hitelszerződésének egyedi feltételei alapján mindenképpen kérjen további személyre szóló tájékoztatást finanszírozó bankjától a várható törlesztő részletek pontosítása érdekében!
Hogyan működik a kalkulátor?
A programban a korábban felvett devizahitel jellemzőinek megadásával a kalkulált értékek alapján összehasonlítható lesz egy feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részlet várható alakulása, továbbá a rögzített árfolyam mellett a „gyűjtőszámlán" felhalmozódó későbbi törlesztési kötelezettség. Az alkalmazásban lehetőség van a feltételezett devizaárfolyamok változtatásával modellezni a törlesztő részlet változását is.

A svájci frankot 180, az eurót pedig 250 forinton fagyasztják be a pénzintézetek 2014. december 31-ig

A svájci frankot 180, az eurót pedig 250 forinton
fagyasztják be a pénzintézetek 2014. december 31-ig

A kalkulátor a hátralévő futamidőre hosszú távú, átlagos árfolyam- és kamatszintekkel számol, azaz az egyes kamatperiódusokban bekövetkezhető átárazódást nem veszi figyelembe!

Minél jobban eltérnek a piaci árfolyamok a rögzített árfolyamtól, annál nagyobb lehet a felhalmozódott gyűjtőszámla-hitel, amelynek a törlesztését 2015-től kell megkezdeni. Így előfordulhat, hogy jelentős különbség lesz a rögzített árfolyamon kalkulált törlesztő részlet, és az azt követő időszak törlesztő részletében. A jelenleg ismert szabályok egyelőre nem rögzítették a törlesztő részletek korábban 15%-ban jelzett maximális növelési határát, ezért egyelőre a kalkulátor sem tartalmaz ilyen korlátot, azaz az automatikus futamidő hosszabbítás még nincs beépítve a programba.
Amikor a vonatkozó kormányrendelet megjelenik, a kalkulátor az eltérés mértékét is figyelni fogja, és a megengedettet meghaladó eltérés esetén kiszámítja a szükséges futamidő hosszabbítás várható mértékét.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden kora délután a frankerősödésről úgy nyilatkozott, hogy a mostani helyzet is világosan mutatja, milyen fontos, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével, hiszen a kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás értelmében a devizahiteles családok 180 forintos árfolyamon rögzíthetik a svájci frank alapú hiteleiket. Az árfolyamrögzítés révén a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak lesznek. Közölte, hogy a szabályozás értelmében az igénybe vett időszakra 2014 végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamgát időszakában. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan árfolyamszint, amelynél újratárgyalhatják az árfolyamgátat, Szijjártó Péter azt mondta, nem tud ilyen szándékról.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu