Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.01. - hétfő, Tünde napja van.

Befektetés - hitel

Aranylázban égnek a világ gazdaságai

2011. július 25. 07:52
Aranylázban égnek a világ gazdaságai
Az árupiacon a legnépszerűbb befektetési forma napjainkban az arany. Felhasználása és felhalmozása szinte egyidős az emberiséggel. Az értéke folyamatosan növekszik. Emiatt a biztonság és értékállóság szimbólumává vált. A kereslet napjainkban is egyre nő.

Sok ember a jelenlegi gazdasági helyzetben a fokozott biztonság-igény miatt az aranyhoz fordul, ami indukálhat árfolyam-emelkedést, így nem várt profitot is realizálhatunk. Fotó: MNB

Sokan a fokozott biztonság-igény miatt az aranyhoz fordulnak

Az aranyra elsősorban nem befektetési célként kell tekinteni, sokkal inkább úgy, mint minimális kockázatot jelentő értékőrző formára. Nehéz olyan szituációt elképzelni, ami gyors árfolyam-csökkenést okozhatna. Sok ember a jelenlegi gazdasági helyzetben a fokozott biztonság-igény miatt az aranyhoz fordul, ami indukálhat árfolyam-emelkedést, így nem várt profitot is realizálhatunk.
Ami még nagyon fontos, hogy valójában az arany extrém árfolyam-emelkedése leginkább akkor következik be, amikor minden más befektetés értéke csökken.
Fontos helye van a fizikálisan is birtokolható ún. befektetési aranynak egy jól összeállított pénzügyi portfolióban.
Köztudott, hogy Kína arany és ezüst iránti érdeklődése egyre csak növekszik. A kínai Kunming városában a hónap elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asia Gold Exchange, PAGE) pedig még az eddiginél is nagyobb lendületet kölcsönözhet a nemesfémek keresletének. Azon kínaiak, akik számára az arany- és ezüstkontraktusok mostantól közvetlenül is hozzáférhetővé válnak, már a létszámuk okán is elegendően vannak ahhoz, hogy a nemesfémpiaci árakat minél feljebb tolják.

A kínai Kunming városában a hónap elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde

A hónap elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde

Kunmingban megalakult új kínai arany- és ezüsttőzsde meglepő módon alárepült a legtöbb piaci elemző radarhullámainak. Pedig ez a most felálló tőzsdei plattform jelentős új tényezőként jelenhet meg a jövőben a nemesfémpiacon. Az állami vállalatok tulajdonában lévő Pan Asia Gold Exchange nyitva fog állni külföldi és kínai befektetők előtt egyaránt, akik jegyezhetnek kontraktusokat USA-dollárban, de a Kínai Népköztársaság hivatalos pénznemében, a renminbi-ben is. Letéti bankként a tartomány elsőszámú kereskedelmi bankja, a Fudian Bank szolgál majd - értesült az aranypiac.
Egy teljesen új vásárlói réteg jelenhet meg a nemesfémpiacon. Az új tőzsde közvetlenül elérhetővé válik például az ügyfélszámát tekintve Kína legnagyobb hitelintézete, az Agricultural Bank of China (AgBank) minden ügyfele számára. Ez az intézmény egymaga több, mint 300 millió magán- és 2,7 millió vállalati ügyféllel rendelkezik, akik online kereskedhetnek majd a 10 uncia aranyról szóló kontraktusokkal.
Kínában mind a jegybank, mind a lakosság aranytartalékai jelentős lemaradásban vannak a világátlaghoz képest, és ezért szisztematikusan vásárolniuk kell a nemesfémeket ahhoz, hogy ezen a téren is felzárkózzanak. A Bank of China aranykészlete a devizatartalékainak alig több, mint 1%-át teszi csak ki, ami jóval alatta van a fejlett országok jegybanki aranytartalékának.
Az idei év első negyedében Kína először előzte meg Indiát, a befektetési arany eddigi legnagyobb vásárlóját, értve ez alatt a magánkeresletet. Hamarosan már világszerte számtalan vállalkozás és fogyasztó lel egymásra az online piactéren. Vélhetően nem lesz ez másként a Pan Asia Gold Exchange esetében sem.

Nemrég helyezték üzembe azt az aranytömb automatát, melyet a német Ex Oriente Lux Ag tervezett

Világszerte 15 ponton működtetnek Gold to go automatákat

Az Egyesült Államokbeli Florida állam Boca Raton városának bevásárlóközpontjában helyezték nemrég üzembe azt az aranytömb automatát, melyet a német Ex Oriente Lux Ag tervezett. A cég már világszerte 15 ponton - köztük Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Abu Dhabi-ban is működtet ilyen automatákat, melyek aranyérméket és aranytömböket árusítanak egészen 8 uncia (1 uncia=31,10 gr) súlyig, oly módon, hogy az eladási árfolyamot a rendszer 10 percenként frissíti az aktuális világpiaci árnak megfelelően. A készülék 20 és 100 darab közötti érmét vagy tömböt tud kiadni naponta a kereslettől függően.
A „Gold to go" gépek tavaly kezdtek feltűnni, mint biztonságos befektetés a bizonytalan globális gazdasági helyzetben, figyelembe véve a tényt, hogy a színarany ára jelentős mértékben emelkedett az elmúlt évben. Nem vitás, hogy hamarosan hazánkban is fogunk találkozni arany-kiadó ATM-ekkel.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu