Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.11.28. - Tuesday, Stefánia napja van.

Befektetés - hitel

Alacson kamat, lakás ár drágulás, reálbér növekedés: nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága

2017. April 20. 13:07
Alacson kamat, lakás ár drágulás, reálbér növekedés: nőtt az igényelt lakáshitelek nagysága

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint 2017 első negyedévében áltagosan 7,9 millió forint összegű lakáshitelt igényeltek, míg 2012 második negyedévi 4,2 millió forintnyit. E mögött az alacsony kamatok, a lakások árának drágulása, a reálbérek növekedése és a lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése áll.

Az idei év első két hónapjában az ingatlanhitel-piac meghaladta a 85 milliárd forintot, szemben a 2016 január-februári 59 milliárd forinttal, ez 44 százalékos bővülést jelent. Továbbra is minden második családi otthonteremtési kedvezményt az OTP Bank folyósítja. A csok mellett egyre többen gondolkodnak a komplex lakásmegoldási lehetőségekben és igénylik a többi állami támogatási formát is. Tavaly 6400 új lakást adtak el, ami éves összevetésben 50 százalékos növekedést jelentett. 

 

Lakáscélú hitelek Magyarországon 2006-2016 között

Lakáscélú hitelek Magyarországon 2006-2016 között


A jelentősen megemelt csok támogatás miatt nőtt a kereslet az új ingatlanok iránt. Főleg a 60 négyzetméter feletti ingatlanok esetében látszik élénkülés, ami a társasházi kínálatra is hatással van. 2017-ben a lakáspiac mintegy 20 százalékos növekedésére lehet számítani, ezen belül az új építésű lakások értékesítésének aránya növekszik majd az előző évhez képest. Az áfa-csökkentés hatására is nőtt az újlakás-kínálat, az áfavisszatérítés miatt pedig az önerőből megvalósított házépítések száma. Ugyanakkor új jelenség, hogy komoly munkaerőhiány alakult ki az építőiparban, így nehéz betartani az építési határidőket. 


/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu