Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.28. - szombat, Emil, Csanád napja van.

Befektetés - hitel

A Magyar Villamos Művek megvenné az E.ON gázüzletágát

2011. július 04. 10:29
A Magyar Villamos Művek megvenné az E.ON gázüzletágát
Az állami tulajdonú MVM, 800 millió eurót ajánlott fel a német vezetésű cégcsoportnak. Ám az ajánlatot az E.ON elutasította.
Azért mert 1,2 millárd euróra tartja a földgáz-nagykereskedő vállalatot és az öt gáztározót. A Villamos Művek nem tesz le terjeszkedési szándékáról, sőt Moszkvában kezdett komoly tárgyalásokba.
Horváth Péter a Magyar Energia Hivatal elnöke (MEH) június 24-én az orosz legfelsőbb politikai elitet tájékoztatta arról, hogy a magyar kormány nem támogatja az MVM-től eltérő magyarországi üzleti kör oroszországi gázimport kezdeményezéseit. Ez, a 2015-ben lejáró szerződés utáni időszakra lehet nagy hatással, mert egyáltalán nem mindegy ki hozhatja be a szerződés lejárta után az orosz fűtőanyagot.

Az MVM megvenné az E.ON gázüzletágát.


Az E.ON-nal szemben az orosz Gazprom jobb tárgyalási pozícióban van, mivel nagyobb mennyiségű földgázzal rendelkezik, viszont az állami kézbe kerülés esetén egy állami társaság hatékonyabban tudja képviselni a nemzet érdekeit. Ehhez újabb szállítási útvonalak kiépítésére lenne szükség.


A beruházás fontos mérföldköve lenne a kormány energiapolitikájának. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az utóbbi időben többször hangot adott annak az elképzelésnek, hogy az állam növelni szándékozik az energiaszektorban történő szerepvállalását.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu