Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Befektetés - hitel

A Duna House szerint további növekedés várható a lakáshitelpiacon

2021. April 29. 12:53
A Duna House szerint további növekedés várható a lakáshitelpiacon

A lakosság körében a legnépszerűbbek az államilag támogatott hitelkonstrukciók, de élénk az érdeklődés babaváró kölcsön iránt is.

A Duna House a Pénzügyek és lakáshitelek piacán 10-15 %-os növekedést vár idén az emelkedő ingatlanárak és kedvező hitelfelvételi lehetőségek miatt.

 

A Duna House márciusi becslése alapján az első negyedévben a lakosság 220,5 milliárd forint értékben vett fel lakáscélú hitelt. A tavalyi év ugyanezen időszakához mérten 9 %-kal alacsonyabb az érték, de az is kiderült elemzésükből, hogy a január és február hónapokat követően márciusban már többen vettek fel hitelt. Ez a berobbanás az ingatlanpiacon felfokozott érdeklődésben valamint a megugrott tranzakciószámokban mutatkozott meg.

 

Kedvező hitelfelvételi lehetőségek

 

Az ingatlaniroda közölte, hogy erőteljes növekedés tapasztalható márciustól kezdve, mely várhatóan erősödni fog a második negyedévben. Ennek oka, hogy kissé elhúzódott a hitelpiaci növekedés, a lakáspiaci kereslet és forgalomnövekedéshez képest. Az év eleji lakáspiaci számok a második negyedévtől lesznek érzékelhetők a hitelpiaci mutatókban.

 

A tavalyi évben 928,22 milliárd forint jelzálogcélú hitelt vettek fel, a harmadik negyedévben a legtöbbet, 244 milliárd forintot- derült ki a jegybank adataiból.

 

Várhatóan emelkedni fognak a kamatszintek, a piaci változások hatására. A Duna House-nál Fülöp Krisztián Pénzügyi vezető szerint a 10 éves kamatok emelkedésével, a lakáscélú hiteleknél nem számítanak azonnali, jelentős változásra. Az ügyfeleknek érdemes minél gyorsabban meghozni a döntéseiket, ha szeretnék kihasználni a jelenlegi kamatszintet. Úgy gondolja, hogy egyértelműen a növekedés irányába mutat a trend.

 

Fülöp Krisztián hozzátette, hogy azok az ügyfelek, akik most terveznek hitelt felvenni, támogató környezettel és kedvező lehetőségekkel találkozhatnak. Nincs változás az államilag támogatott hitelek konstrukciójában sem, így sokan igénybe vehetik a garantált, végig fix 3 %-os kamatozású hiteleket.

 

BG

Forrás: HVG

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu