Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.17. - kedd, Paszkál napja van.

Befektetés - hitel

400 ezer embert tartanak nyilván az ún. Központi Hitelinformációs Rendszerben

2007. július 17. 06:11
400 ezer embert tartanak nyilván az ún. Központi Hitelinformációs Rendszerben
400 ezer embert tartanak nyilván az ún. Központi Hitelinformációs Rendszerben, ismertebb nevén a BAR-listán, mely lényegesen megnehezítheti az érintettek hitelhez jutását.
Első látásra legalábbis ezt gondolhatnánk, mára azonban a bankok sokszor és főleg sokféleképpen hajlandóak szemet hunyni a múltbeli mulasztások felett, a feketelistásoknak is érdemes tehát megpróbálkozniuk a hiteligényléssel. Előrebocsátjuk, hogy egy elhibázott bankválasztás egy standard lakáshitel esetében több mint 1 milliós többletköltséget ró a nyilvántartásban szereplő adósra, megéri hát megalapozott döntést hozni!

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe azok az adósok kerülnek be, akik folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tesznek eleget a minimálbér összegét meghaladó törlesztési kötelezettségüknek. A listára felkerülni sokkal egyszerűbb, mint lekerülni róla, aki ugyanis egyszer felvételre kerül, az 5 évig szerepelni fog a BAR-ban, attól függetlenül, hogy rendezte-e már a tartozását.

A további hitelfelvétel szempontjából persze mindenképp irányadó, hogy a korábbi mulasztás rendezésre kerüljön (azaz passzív státuszú BAR-os legyen az ügyfél), ellenkező esetben nem sok esély van az újabb hitel megszerzésére.

Számos bank a rendezett tartozás mellett egyéb feltételeket is támaszt, például arra vonatkozóan, hogy milyen régen kellett minimum a passzív státuszt elnyerni (akad aki 12 hónapot is kiköt). Van olyan hitelintézet, ahol rendkívül tüzetesen megvizsgálják a feketelistára való felkerülés körülményeit, másutt pedig azt is feltételül szabják, hogy 3 hónapnál tovább nem lehetett aktív státuszú az ügyfél.

Mindent összevéve elmondható, hogy akinek már nincsen olyan fennálló tartozása, ami miatt a KHR-be bekerült, az kaphat hitelt, csak a megfelelő bankhoz kell fordulni.

Forrás: www.portfolio.hu

400 ezer embert tartanak nyilván az ún. Központi Hitelinformációs Rendszerben - Pénzügyi Brókerek - hitel - Szóljon hozzá!


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu