Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Befektetés - hitel

17 százalékkal több hazai vállalkozás jutott hitelhez a Garantiqa kezességvállalásával

2019. August 31. 11:56
17 százalékkal több hazai vállalkozás jutott hitelhez a Garantiqa kezességvállalásával

Az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával 961 milliárd forintnyi hitel jutott több mint 32 ezer hazai vállalkozáshoz az idei első fél évben, ami 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A tájékoztatás szerint az állami kezességvállalás népszerűségét jelzi, hogy a Garantiqa bővülése 2014 óta töretlen. A társaság fennállásának legsikeresebb évét zárta tavaly és már minden ötödik kkv-hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott. A közlemény idézi Búza Éva vezérigazgatót, aki az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: a tavalyi kiugróan sikeres év után az idei év első felében is markáns növekedést sikerült elérni, az elmúlt évek gazdasági növekedése és az idei első fél év jelentős GDP-bővülése a hazai kis- és középvállalatoknak kedvező környezetet biztosít a fejlődéshez, így továbbra is magas a hitelezési dinamika. Hozzátette, hogy az intézményi kezességvállalásnak továbbra is fontos szerepe lehet a kkv-k növekvő hitelfelvételének elősegítésében. A Garantiqa várakozása szerint a társaság segítségével megvalósuló hitelek összege az év végére elérheti az 1000 milliárd forintot.

 

17 százalékkal több hazai vállalkozás jutott hitelhez a Garantiqa kezességvállalásával

 

Kiemelten fontos célként kezelik, hogy a Garantiqa az állami kezességvállalással minél több olyan vállalkozás mellé odaálljon, amely a e nélkül nem tudna forráshoz jutni. Az idei év egyik fontos gazdaságpolitikai elvárása a társasággal szemben az intézményi kezességvállalás addicionalitásának növelése, ami a kockázatosabb vállalati szegmens forráshoz jutásának elősegítését jelenti. Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, fordított kezességvállalási eljárással működő program, amelynek keretében a Garantiqa 25 ezer hazai kis-, közepes és mikrovállalkozás előzetes minősítését végezte el. Ezek a vállalkozások a napokban kapják meg a Garantiqa kezességvállalási ígérvényeit - jelezte közleményében a társaság. A Garantiqa megbízásából készített Századvég-kutatás szerint a hazai mikrovállalatok beruházási kedve nem csökken 2017 óta, és az egyéb források mellett a bankhitelek továbbra is kedvelt finanszírozási formának számítanak. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu