Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Atomenergia - Paks

Rendben van Paks hitelszerződése

2016. January 26. 09:49
Rendben van Paks hitelszerződése

Rendben van Paks hitelszerződése, nyilatkozta az Oroszországi Föderáció Pénzügyminisztériuma. 2016. január 18-i nyilatkozata szerint ugyanis az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik.

 

Az orosz pénzügyminisztérium közleménye szerint a Paks II projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó. „Oroszország Paks II-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti” – áll az orosz pénzügyminisztérium válaszában.

 

Rendben van Paks hitelszerződése

 

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáról 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5%-os kamatra a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartására, ami lehető teszi, hogy az új blokkok versenyképes áron tudják majd biztosítani Magyarország számára a villamos energiát. Ez a pénzügyi konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az új paksi blokk is kizárólagos állami tulajdonban maradhassanak. Pakson két, egyenként 1200 MW-os VVER-1200-as típusú nyomottvizes reaktor létesül, amelyek építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik.

 

Atomenergia Info/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu