Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Atomenergia - Paks

Elindult a Novovoronyezs 6-os blokk

2016. March 30. 20:46
Elindult a Novovoronyezs 6-os blokk

Elindult a Novovoronyezs 6-os blokk, mely azért különösen fontos, mert ez lesz a Paks 2 első referenciablokkja.

A majdani Paks II. számára is referenciaként szolgáló blokktípus az első VVER-1200-es nyomottvizes reaktor a világon. Az új atomerőmű indítása több hónapos folyamat, amelynek végeztével a reaktorblokk eléri az első kritikusságot és megkezdődik a próbaüzem.

 

A fizikai indítás első lépését jelentő első fűtőanyagköteg berakását azután végezték el Novovoronyzsben, hogy az engedélyező orosz hatóság 2016. március 23-án kiadta a blokk működési engedélyét. 

 

A blokk fizikai indítása során kiemelt szerepet kapott az atomenergetika egészére jellemző biztonság. A novovoronyezsi atomerőmű igazgatója Vlagyimir Povarov elmondta, hogy a fűtőanyagkötegek berakása során a biztonság növelése érdekében vegyesen helyezték el a fűtőanyagot tartalmazó kötegeket, illetve az üres kazettákat, amelyeket fokozatosan cserélnek fűtőanyagot tartalmazó kötegekre.

 

Novovoronyezs 6-os blokk

Elindult a Novovoronyezs 6-os blokk

 

Ehhez hasonlóan a blokktípus egészét is a megnövelt biztonság jellemzi. A VVER-1200-as blokk megfelel a legszigorúbb orosz és nemzetközi előírásoknak. Az AESZ-2006-os atomerőmű típus tervezése során az Atomenergoprojekt Rt. figyelembe vette a nyomottviízes VVER-reaktorok üzemeltetésének több évtizedes tapasztalatait. Az aktív, több csatornás redundáns biztonság rendszerek mellett a fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonsági rendszerek egész sora jellemzi az új blokktípust. A reaktort kettős falú vasbeton konténment védi, amely kibírja egy utasszállító repülőgép rázuhanását, ellenáll a földrengésnek és akár egy cunaminak is. Passzív hőelvezető rendszerrel rendelkezik és egészen minimális, 6×10-7/reaktorév a valószínűsége egy zónaolvadásos balesetnek. Még ebben az erősen hipotetikus és feltételezett esetben sem kerülhetne a környezetbe sugárzó anyag a reaktor alatti zónaolvadék csapdának köszönhetően.

 

A novovoronyezsi blokkok (II-1, II-2) építése 2008-ban, illetve 2009-ben kezdődött, a megrendelő a majdani üzemeltető, a Roszenergoatom, az építkezés fővállalkozója – akárcsak Paks II. esetében a NIAEP-ASZE-Atomenergoprom cég.

 

Atomenergia Info/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu