Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Atomenergia - Paks

Együttműködés született nukleáris szakemberek képzéséről

2015. February 17. 22:09
Együttműködés született nukleáris szakemberek képzéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatása során együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Roszatom képviselői a nukleáris oktatás területén.

A magyar és az orosz kormány által 2014. január 14-én aláírt kormányközi egyezmény értelmében a Roszatom a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása érdekében két új atomerőművi blokkot építhet Pakson. A ma aláírt szándéknyilatkozat alapján a két fél oktatási, képzési, és tudományos területeken is együttműködik az atomenergia békés célú felhasználásának területén.

 

Sergei Kirienko

Együttműködés született nukleáris szakemberek képzéséről

 

A szándéknyilatkozat értelmében a két fél a jövőben különböző közös oktatási és képzési programokat hoz létre mind a Pakson létesülő új blokkok építő-üzemeltető személyzete, mind az egyetemi szakember-utánpótlás számára.A magyar fél számít arra, hogy az atomerőmű építésében és majdani üzemeltetésében résztvevő szakemberek hosszabb-rövidebb ideig tartó tanulmányutakon vehetnek részt Oroszországban, így lehetővé válik számukra az új paksi blokkok technológiájának korai megismerése.

 

Az egyetemi szintű atomenergetikai képzés területén a ma aláírt együttműködési szándéknyilatkozathoz kapcsolódó további megállapodások lehetővé teszik majd, hogy egyetemi hallgatók vegyenek részt oroszországi képzésekben is. A megállapodás lehetővé teszi egyetemi oktatók csereprogramjait, továbbá a tudományos területen közös kutatási programokban való együttműködést is.

 

A paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak kiemelkedő biztonsági és üzemeltetési mutatóihoz nagy részben hozzájárul a kiváló üzemeltető és karbantartó személyzet, amelynek szakmai továbbképzését illetve utánpótlását garantálhatja a kedden aláírt szándéknyilatkozat.

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu