Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Atomenergia - Paks

Egyedül a Tvel készít megfelelő kazettákat Paks számára

2015. March 19. 19:07
Egyedül a Tvel készít megfelelő kazettákat Paks számára

 

Jelenleg egyedül a Roszatom üzemanyaggyára, a TVEL készít olyan üzemanyag-kazettákat, amelyek az új paksi reaktorokban alkalmazhatóak - adta tájékoztatásul Aszódi Attila, a paksi atomerőművi kapacitás fenntartásáért felelős kormánybiztos.

 

 

A leendő paksi reaktorok üzemanyag-ellátásáról már az előkészítés szakaszában egyeztetés zajlott az európai ellátási ügynökséggel, az Euratommal, ezek az egyeztetések még tartanak, de közel a megállapodás. A három megvalósítási szerződés közül egyikre, az üzemanyag-ellátásra vonatkozóra kell rákerülnie a két fél mellett egy harmadik aláírásnak is: az Euratom jóváhagyásának.  "Magyarország és az európai közösség számára kedvező megállapodás fog kikristályosodni, nagyon közel vannak az álláspontok, az ellátás-biztonsági, műszaki, gazdasági szempontokat figyelembe vevő, kedvező megállapodás fog születni" - szögezte le. 

tvel, Roszatom

 

A gyakorlat az, hogy a reaktor gyártója fejleszti ki az üzemanyag kazettát is

 

A gyártással kapcsolatban Aszódi Attila kifejtette: a bányászat során nyert ércből kivonják az uránt, ezt átkonvertálják urán-oxiddá, majd gáz halmazállapotú anyaggá alakítják, hogy el lehessen végezni a dúsítást annak érdekében, hogy elérjék az energetikai reaktorok számára szükséges arányt. Ezek után visszaalakítják por formájú urán-dioxiddá, ezt pasztillává préselik, ezeket pedig fémcsövekbe zárják. A csövekből állítják össze az üzemanyag-kazettákat, amelyek 300-500 kilogramm súlyú, bonyolult szerkezetek. Az üzemanyag-beszerzéssel kapcsolatban az a gyakorlat, hogy az új atomerőművek esetében az első időszakban az eredeti gyártótól származó fűtőanyagot használnak garanciális indokok és azon egyszerű okból, hogy ő ismeri legjobban a reaktor paramétereit . MTI/MCOnet

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu