Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Atomenergia - Paks

A Roszatom újabb blokkokat épít Busherben

2014. November 18. 10:31
A Roszatom újabb blokkokat épít Busherben

Oroszország november 11-én megkötötte Iránnal a busheri atomerőmű bővítéséről szóló szerződést, a szerződésben foglaltak első lépéseként először két új orosz blokk épül Busherben, melyet két további blokk követhet.

 

A megállapodás alapján összesen nyolc új blokk létesülhet Iránban – négy blokk épülhet Busherben, illetve négy további egy másik telephelyen.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern közleménye szerint 2014. november 11-én Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója és Ali-Akbar Szalehi, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnöke, az illetékes Iráni Atomenergetikai Szervezet vezetője kiegészítő jegyzőkönyvet írt alá az Irán és Oroszország közötti, 1992. augusztus 25-i kormányközi megállapodáshoz, amely szerint Irán területén közösen építenek atomerőművet. A felek aláírtak egy tárcaközi emlékeztetőt is a békés célú atomenergia terén folytatott együttműködés kiterjesztésének szándékáról.

 

Szergej Kirijenko és Ali-Akbar Szalehi jelenlétében kedden aláírták a busheri atomerőmű két új blokkal történő bővítéséről szóló megállapodást, lehetőséget adva arra, hogy a későbbiekben összesen négyre növeljék az építendő blokkok számát. A dokumentumot a NYIAEP Nyrt. – ASE Zrt. egyesülés elnöke és az NPPD (Nuclear Power Production and Development Company of Iran) vezetői írták alá.

 

A kormányközi megállapodáshoz tartozó jegyzőkönyv szerint a felek készek együttműködni összesen nyolc, VVER típusú, nyomottvizes reaktorral készülő energiablokk kulcsrakész felépítésében az Iráni Iszlám Köztársaság területén (Négy blokkot a busheri atomerőmű területén terveznek, négyet egy másik területen építenek meg). A Roszatom biztosítja az Iráni Iszlám Köztársaság vállalatai és szervezetei számára, hogy a lehetőségeket maximálisan kihasználva részt vehessenek az új blokkok felépítésével, üzemeltetésével és üzemből való kivonásával kapcsolatos munkálatokban.

 

A teljes iráni atomerőmű-építési projekt – beleértve a berendezések és a nukleáris üzemanyag szállítását – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyásával és a nukleáris anyagok fizikai védelmének rendszerével teljes összhangban valósul meg, ahogyan az a busheri atomerőmű egyes blokkjának építésekor is történt. A jegyzőkönyv szerint a nyolc új energiablokk nukleáris üzemanyag-szükségletét annak teljes élettartama alatt az orosz fél fogja biztosítani. A kiégett nukleáris fűtőanyagot Oroszországba fogják visszaszállítani, ott fogják feldolgozni és tárolni. Az orosz fél ezenkívül az atomerőmű műszaki támogatásával, kiszolgálásával és üzemeltetésével, valamint a sugárvédelemmel és nukleáris biztonsággal kapcsolatos oktatást is biztosítja az iráni szakemberek számára.

 

Atomenergia Info/ MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu