Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Atomenergia - Paks

A Roszatom Kazahsztánban épít erőművet

2014. October 27. 14:46
A Roszatom Kazahsztánban épít erőművet

A Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport 2014. október elején előzetes megállapodást írt alá Kazahsztán első, kereskedelmi nukleáris blokkjának megépítéséről és üzemeltetéséről.

A Roszatom tájékoztatása szerint a javasolt beruházás pontos részleteit, így többek között a telephelyet és az építési ütemtervet még a végleges szerződés aláírása előtt meg fogják határozni. Ez az előzetes megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a szerződés megkötése előtti időszakban a potenciális partner részletesen tanulmányozhassa az orosz ajánlat gazdasági, műszaki és üzleti vonatkozásait.

 

Korábban a két ország képviselői már aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amelyben orosz részről VVER 300-1200 MW teljesítményű blokk építésére tettek javaslatot. 2014 nyarán a Kazah Nukleáris Társaság azt közölte, hogy ha a kormány az idei év végéig jóváhagyja a javaslatot, akkor az első kazah keresekedelmi atomerőmű építése már 2018-ban megkezdődhet és az első blokk 2023-24 környékén már el is kezdheti a kereskedelmi üzemet. További együttműködési lehetőségként a két ország között szóba jött a nukleáris üzemanyag területén történő együttműködés, ennek keretében pedig lehetséges az üzemanyag, vagy azok egyes komponenseinek Kazahsztánban történő gyártása is.

 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az OECD Nukleáris Energia Ügynökség 2014-es tanulmánya szerint 2012-ben a világ közel 60 000 tonna urántermeléséből 36 százalék Kazahsztánból származott. Jelenleg Kazahsztánban nem működik kereskedelmi célú atomerőművi blokk. 1992 és 1999 között egy BN-350 típusú demonstrációs gyorsneutronos tenyésztő reaktor működött, de ez most leszerelés alatti fázisban van.

 

 

Atomenergia Info/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu