Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Atomenergia - Paks

A FORATOM megjegyzései a Paks II. beruházás tekintetében

2016. February 23. 12:58
A FORATOM megjegyzései a Paks II. beruházás tekintetében

A Foratom az európai nukleáris ipart, mintegy 800 társaságot képviselő szervezet levelet intézett az Európai Bizottsághoz, mely a következő megjegyzéseket tartalmazza.

A FORATOM megjegyzései a Paks II. beruházás tekintetében:

 • A FORATOM emlékeztet arra, hogy az EURÓPAI ATOMENERGIA-KÖZÖSSÉG (EURATOM) egyik legfontosabb küldetése a szerződése 2. c. pontja szerint: „elősegíti a beruházásokat, és — különösen a vállalkozások kezdeményezéseinek támogatásával — biztosítja a Közösségben az atomenergia alkalmazásának fejlesztéséhez szükséges alapvető létesítmények megteremtését”.
 • A FORATOM támogatja az összes új nukleáris beruházást az Európai Unió területén. A FORATOM kifejezte már a támogatását az Egyesült Királyságban a Hinkley Point C beruházás tekintetében és üdvözölte az Európai Bizottság jóváhagyását. A FORATOM kifejezi támogatását a Paks II. projekt esetében is.
 • Jelenleg az Európai Unióban 130 nukleáris blokk üzemel, amelyek kihasználtsága 85 és 95 százalék között van. Így ezek a nukleáris kapacitások biztosítják az Európai Unió villamosenergia-termelésének 27 százalékát, azaz az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelés több mint felét.
 • Az atomerőművek képesek legfeljebb 60 éven keresztül stabilan termelni nagy mennyiségben villamos energiát és ezáltal nagymértékben hozzájárulnak az Európai Unió azon elkötelezettségéhez, hogy dekarbonizálja a gazdaságot.
 • A legújabb OECD-IEA/NEA „Tecnology Roadmap – Nuclear Energy” című kiadványa is rámutat arra, hogy a globális nukleáris kapacitást 2030-ig meg kell duplázni (400 GW ról 930 GW-ra) a 2015. évi szinthez képest, annak érdekében, hogy a 2 ⁰C-os forgatókönyv teljesülni tudjon.
 • Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 194. cikkének 2. pontja meghatározza a tagállamok azon jogát, hogy saját maguk dönthetik el az energiaforrások közötti választást és az energiaellátásuk általános szerkezetét. Ebben a tekintetben Magyarország úgy döntött, hogy továbbra is támaszkodik a nukleáris alapú villamosenergia-termelésre, a 2030-ra kitűzött kibocsátás-csökkentési célok elérése érdekében. Közben Magyarország teljesíteni fogja a 2020-ra vonatkozó célokat is.
 • Az Európai Parlament 2015. december 15-én elfogadta „Az Európai Energiaunió felé” című állásfoglalást, amelynek 144. pontja megjegyzi, hogy „az atomenergia az európai energiarendszer egyik legfontosabb alkotóeleme, amely alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, egyidejűleg korlátozza az importtól való függőséget, biztosítva az állandó villamosenergia-ellátást, amely kiszolgálhatja a belső piacot és szilárd alap lehet egy olyan energiarendszerhez, amelybe a megújuló energiák fokozatosan bevezethetőek”.
 • Piaci tervezés szükséges annak érdekében, hogy helyreállítsa a potenciális befektetők bizalmát minden energiatermelési-mód, de különösen az alacsony kibocsátású projektek tekintetében.
 • A két új blokk megépítése Magyarország számára döntő fontosságú ahhoz, hogy a jelenleg működő paksi atomerőmű 2032-37 között leállítandó 4 blokkjának kapacitása pótlásra kerülhessen. Tekintve, hogy egy új blokk megépítése a kezdetektől az átadásig 8-10 év, így Magyarország kellő időben döntött a két új blokk megépítéséről.
 • A nukleáris energia hozzájárul az ellátásbiztonsághoz. Az Európai Bizottság 2015. novemberében publikált országjelentése is rámutat arra, hogy Magyarország energiaimport-függősége magasabb, mint az EU-28 átlaga. Ezért rendkívül fontos, hogy a nukleáris alapú villamosenergia-termelés biztosított legyen az országban, jelentősen csökkentve ezáltal az importált fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét.
 • Magyarországon a nukleáris szektor 9000 ember foglalkoztat (közvetlen és közvetett módon), így ez hozzájárul a régió növekedéséhez.
 • A Nemzetközi Energia Ügynökség és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség „Projected Costs of Generating Electricity – 2015” című kiadványa azt mutatja be, hogy a nukleáris alapú villamosenergia-termelés versenyképesebb, mint más alacsony kibocsátású termelési mód. Az Eurostat 2015. májusában publikálta legújabb statisztikai jelentését az Európai Unió villamosenergia-árainak alakulásával kapcsolatban. A jelentés bemutatja, hogy az Európai Unión belül Magyarországon a második legalacsonyabb a háztartási villamos energia ára, hiszen a nukleáris alapú, versenyképes termelés közel 50 százalékát adja az ország éves villamosenergia-termelésének.
 • Magyarország két új blokk építésével kapcsolatos döntése azt fogja eredményezni, hogy a jövőben még több versenyképes-árú termelő lesz a hálózatban.

 

Atomenergia Info/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu