Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.29. - Friday, Gedeon napja van.

Atomenergia - Paks

2014 októberétől új típusú fűtőanyag használatát kezdi meg a paksi erőmű

2014. October 07. 09:20
2014 októberétől új típusú fűtőanyag használatát kezdi meg a paksi erőmű

A Paksi Atomerőmű 2014 októberétől az atomerőmű 3-as blokkjában megkezdi az új típusú, nagyobb dúsítottságú fűtőanyag használatát és az átállást az eddigi, egyéves üzemanyag-átrakási ciklusról a 15 hónaposra, amivel növekvszik az erőmű működésének gazdaságossága.

A Roszatom nukleáris fűtőanyagot gyártó vállalata, a TVEL az MVM-mel állapodott meg az új fűtőanyag használatáról.

 

A magyar felügyeleti szerv, az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte, hogy októbertől az új kazettákat használják a harmadik reaktorblokkban, amelybe 12 új fűtőelem kerül. A tervek szerint 2015 januárjától fokozatosan állnak át a korszerű fűtőanyag alkalmazására a többi paksi atomreaktorban is.

 

A második generációs fűtőanyagkazettákban a korábbi 4,2 százalék helyett 4,7 százalékos dúsítottságú urán-235 izotópot használnak. A módosított üzemanyag jobb fogyasztási és üzemeltetési tulajdonságokkal bír, így javítja az atomerőművek gazdaságosságát.

 

A második generációs orosz nukleáris fűtőanyagot sikeresen használják Oroszországban, Csehországban, Szlovákiában és Finnországban is. Az 1999-ben kötött kétoldalú megállapodás alapján a TVEL biztosítja az üzemanyagot a paksi atomerőműnek a reaktorok teljes élettartama alatt, 2037-ig. A TVEL tavaly 83 millió euró értékben szállított nukleáris fűtőanyagot Paksra.

 

 

Atomenergia Info/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu