Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Az országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindítója

2014. March 06. 16:05
Az országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindítója

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részvételével rendezték meg a közétkeztetést megújító Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját 2014.03.06-án, Szegeden.

 

B. Nagy László Csongrád Megyei kormánymegbízott köszöntője

 

A Mintamenza Program célja a jó minőségű, lehetőség szerint helyi termékek felhasználásának biztosítása a közétkeztetésben gyermekeink egészségének megóvása érdekében. Jelentősége azonban nemcsak az egyoldalú, egészségtelen táplálkozásnak köszönhetően kialakuló megbetegedések visszaszorításában keresendő, hanem a helyi magyar kiváló termékek feljasználása által társadalmi kohéziós erőként is jelentkezik, kedvező hatást gyakotol kulturális és nemzeti értékeinkre egyaránt. Nem utolsó sorban pedig kedvező hatása lehet a munkahelyteremtésre is, hiszen a kényelmi termékek kiszorításával a valós alapanyagokból készült ételek feldolgozása élő munkát igényel.

 

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntő beszédet

 

 Prohászka Béla, Mintamenza, közétkeztetés

Prohászka Béla, a Mintamenza szakmai vezetője szerint nagyon fontos, hogy helyi alapanyagokkal dolgozzanak a menzán

 

 

 

Német Ferenc, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke a megnyitón

 Ezt felismerték a Dél-Alföldön is, ezért rendezte meg a konferenciát  Csongrád Megye kormányhivatala, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az országos Mintamenza Program vezetése és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület. A „Mindennapi egészségünk – új alapanyagok a közétkeztetésben” nevű szakmai fórumon elhangzott: „Csongrád megyében is támogatják a közétkeztetés megújítását célzó Mintamenza program terjedését”. B. Nagy László kormánymegbízott azt is bejelentette, hogy az áprilisban felálló új kormány egyik feladataként végzi majd el a közbeszerzési előírások megváltoztatását, amivel a Mintamenza Program terjedését segítheti elő.

 

 

 

Győrffy Balázs, a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének előadása


„Termelőktől a közétkeztetésig - Mintamenza a Kamara szemszögéből" volt a címe Győrffy Balázs elnök (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) előadásának, melyben kifejtette: a kamara kiemelten fontosnak tartja a Mintamenza Programban való közreműködést és annak propagálását. A közétkeztetés mindenkinek fontos, a kamara pedig fontosnak tartja, hogy egy ilyen érzékeny területen fokozatosan megjelenjenek a helyi termékek, és amennyiben van lehetőség, a bioélelmiszerek is.

 

 

Dr.Zoltai Anna, a NÉBIH ÉTbI Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának osztályvezetője

 

Dr.Zoltai Anna, a NÉBIH ÉTbI Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának osztályvezetője Dr.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter üdvözletét és segítő szándékát tolmácsolta a konderencia résztvevői számára. Az osztályvezető ezt követően „A NÉBIH szerepe és helye a közétkeztetés javításában" címmel tartott előadást az érdeklődőknek. Ezt követően a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna győzött meg mindenkit arról, hogy a kulturális területnek is sok köze van a Mintamenza Programhoz. Az intézet által indított programok hosszú távú hatásai között említette a többi között a helyi közösségek megerősödését, az egészséges szemlélet meghonosodását, a hagyományápolást és a települések közötti együttműködés erősödését.

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna

 

 Závogyán Magdolna ,Nemzeti Művelődési Intézet , nemzeti értékek

 

A Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, Závogyán Magdolna előadásának címe: „Közösség – értéktár – értékrend” volt

 

 

Dr. Sárosi Tamás helyettes megyei tisztifőorvos beszéde (Békés megyei kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási szerv)

 

Dr. Sárosi Tamás a Békés megyei kormányhivatal Népegészségügyi szakigazgatási szervének helyettes megyei tisztifőorvosa Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott üdvözletét hozta el a konferenciára. Megemlítette, hogy a magyar lakosság egészségi állapota Európai Uniós összehasonlításban, és világviszonylatban is kiemelkedően rossz, ennek egyik oka pedig a helytelen táplálkozásunk. Ezen szeretne javítani a Mintamenza Program, amelynek keretében egy partneri kapcsolatot ajánlanak fel a résztvevőknek, csatlakozni kívánóknak. Így tudják elősíteni azt, hogy a közétkeztetésbe egészséges nyersanyagok, élelmiszerek kerüljenek be.

 

 

 

Dr. Gáspár Gábor megyei tisztiorvos előadása (Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv)

 

Pető Ernő, EXIM, Mintamenza

 

Pető Ernő, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) igazgatóságának elnöke is részt vett a konferencián

 

 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Szeged)

 

 

Dr. Gáspár Gábor,a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztiorvos a Csongrád megyei tapasztalatokról számolt be a Mintamenza programmal kapcsolatosan. Elmondta: 95 közétkeztetési egységet tájékoztattak a menzareform programról, 48%-uk visszajelzett és 11 egység már konkrét belépési nyilatkozatot is küldött. Ezt követően „Az vagy, amit megeszel!" címmel tartott előadást Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi megyeközponti tankerületi igazgatója.

 

 Mintamenza Konferencia, Szeged, Csongrád megye

Sok érdeklődőt vonzott a szegedi Mintamenza KonferenciaZoltai Anna, a Nemzeti Élelemszerlánc-biztonsági Hivatal vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője elmondta, jelenleg az országban tízezer helyszínen zajlik közétkeztetés, ezek kevesebb mint fele főzőkonyha. Prohászka Béla, a Mintamenza szakmai vezetője hozzátette: országosan mintegy 2,1 millió ember vesz részt a közétkeztetésben naponta, a programhoz pedig eddig összesen 250 település csatlakozott. A konferencia ideje alatt a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában helyi termelők mutatkozhattak be, a program leendő szereplői kóstolóval várták a látogatókat.

 helyi termelők, egészséges élelmiszerek, Mintamenza

A Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában helyi termelők mutatkozhattak be

 

 

 

 

MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu