Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.03.28. - szombat, Hajnalka napja van.

Atomenergia - Paks

A Paks2 komoly perspektívát jelent a fiataloknak

2014. szeptember 01. 18:22
A Paks2 komoly perspektívát jelent a fiataloknak

2014. január 14-én történelmi eseménynek lehettünk részesei, hiszen megállapodás született Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a nukleáris energia békés célú felhasználásában, azaz két új orosz 3+ generációs atomerőművi blokk építésében. A megállapodást Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója írta alá Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.Magyarországon a két új blokk építését egy olyan orosz tulajdonban lévő Roszatom Atomenergetikai Vállalatcsoport fogja megvalósítani, amely több mint 250 céget és tudományos szervezetet egyesít és világszerte közel 300 000 alkalmazottja van. A Roszatom az elmúlt évtizedben tudatosan építette fel tevékenységi körét, így jelenleg a világ egyetlen olyan vállalata, amely az atomenergia teljes vertikumát lefedi, kezdve a bányászattól az üzemanyaggyártáson, az építésen, az üzemeltetésen, a finanszírozáson át a 4. generációs reaktorfejlesztésekig. A cégcsoport világszinten első az urándúsításban, üzemelteti az egyetlen atommeghajtású jégtörő flottáját, és jelenleg 29 reaktorblokk építésére van szerződésük, ebből 20 külföldi megrendelés. Mindez pedig azt jelenti, hogy a Roszatom a fukusimai atomerőmű-balesetet követően megduplázta megrendelésállományát, a jövőt tekintve pedig további 40 szerződésről, atomerőműépítésről folynak előrehaladott tárgyalások. A cégcsoport céltudatos jövőképpel rendelkezik, hiszen 2030-ig a jelenlegi 29-ről 80 atomerőművi blokkra kívánja növelni a megrendelésállományt, a mostani közel 70 milliárd dollár helyett 290 milliárd dollár értékben.

 

Az utóbbi évek tekintetében új atomerőművi blokk átadásában is egyetlen a Roszatom, hiszen 2013 szeptemberében a megrendelőnek átadták a közel-keleti iráni Busherben az atomerőművet, azóta pedig további 4000 MW villamosenergia-termelő kapacitás megépítéséről tárgyalnak az orosz féllel. Továbbá 2013 októberében sikeresen átadták Indiában az orosz részvétellel épült kudankulami atomerőmű első blokkját. A két ország közötti elvi megállapodás értelmében a Roszatom 15 blokkot építhet Indiában, de további 4 blokk építésével kapcsolatban is vannak már előrehaladott tárgyalások

 

2014 augusztusában pedig Kínával írtak alá két új atomreaktor megépítéséről szóló egyezményt, a két új nyomottvizes technológiát használó blokk az észak-kínai Harbin városának közelében épül majd meg, amely Kína tizedik legnagyobb városa. A terület felmérésére rövidesen orosz szakértők utaznak a helyszínre. Ezen kívül a tervek szerint Jordániában is épít a Roszatom orosz technológiát alkalmazó reaktort.

 

Oroszország a gyorsneutronos technológiát tekintve is világelsőnek mondható, hiszen a Roszatom a tavalyi év végén megkezdte a BN-800 típusú, 4. generációs gyorsneutronos reaktor fizikai indítását a Belojarszki Atomerőmű telephelyén. A fizikai indítás befejezése tavaszra, a névleges teljesítményen való üzemelés pedig év végére várható. A sikeres indítás, és biztonságos üzemelés pedig megteremti annak a lehetőséget, hogy a jövőben már sorozatgyártásban valósulhasson meg a BN-800 továbbfejlesztése, a BN-1200 típusú blokk.

 

Az újgenerációs, gyorsneutronos reaktorok a jövőben választ adhatnak majd a kiégett nukleáris fűtőelemek kezelésének és tárolásának a problémájára, valamint az uránkészletekkel kapcsolatos aggodalmakra is. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az atomenergia hosszú távon, fenntartható módon és versenyképesen legyen képes hozzájárulni az emberiség növekvő energiaéhségének a kielégítéséhez.

 

2013-ban ugyancsak megkezdődött a kínai Tianwan Atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának és az Osztrovec Atomerőmű főépületének a betonozása, valamint Jordániában a beruházással kapcsolatos előkészületek is. Karácsony előtt pár nappal Finnországban, Helsinkiben írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely alapján a finnek a Roszatomot bízták meg a Hanhikivi-1 atomerőművi blokk megépítésével, hazánkhoz hasonlóan, szintén tender nélkül.

 

A Roszatom tervei szerint 2014-ben ismét új atomerőművi blokkok átadása várható. Az eredetileg tervezett 2015 helyett már az idei évben megkezdheti működését a Rosztov-3 atomerőművi blokk, valamint a Novovoronyezsi Atomerőműben is megindulhat a próbaüzem. Emellett a cég széles portfóliójából adódóan elkezdődhet az első úszó atomerőmű építése is a csukcsföldi Pevekben. A beépített teljesítményt tekintve az úszó erőmű két reaktora 70 MW villamos, és 300 MW hőenergiát képvisel, amely elegendő lehet egy 200 000 fős város hő- és villamosenergia-ellátásához is.

 

A Roszatom hosszú távú beruházási stratégiájának egyik fontos eleme, hogy teljesen nyitott a nemzetközi együttműködésre, így a berendezések mintegy 15 százalékát szállíthatja Oroszország, 30-40 százalékát a helyi beszállítók, 45-50 százalékát pedig a globális beszállítói kör. Ez pedig az orosz-magyar megállapodás értelmében azt jelenti, hogy a beruházás 40 százalékát magyar beszállítók végezhetik el. Hazánk számára ez egy rendkívül kivételes lehetőséget jelent az iparnak és a gazdaságnak is, hiszen közel 3-4 milliárd dollárt a hazai vállalkozások kaphatnak megrendelésként. A hazai költségvetés pedig a beruházás eredményeképpen 1 milliárd dollár pluszbevételhez juthat. A beruházásnak számottevő GDP növelő hatása lehet, mivel munkahely-teremtéssel, gazdaságélénkítéssel és infrastruktúra-fejlesztésekkel járhat együtt.

 

Szakmai szempontból pozitívan értékeli a paksi atomerőmű bővítéséről létrejött orosz-magyar megállapodást a több mint négyszáz szakembert számláló Magyar Nukleáris Társaság. A szerződés januári aláírás után Hózer Zoltán a MNT elnöke így nyilatkozott: A beruházás sikerének elengedhetetlen feltétele az oktatási és a kutatási programok bővítése. A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) eddig is támogatta a paksi atomerőmű bővítését új blokkokkal, és a 2014. január közepén nyilvánosságra hozott megállapodás után is úgy gondolja, hogy szükség van új atomerőművi blokkok építésére az ellátásbiztonság érekében.

A Roszatom jelenleg a világ egyetlen olyan vállalata, amely az atomenergia teljes vertikumát lefedi

 

Az MNT a megállapodást szakmai szempontból pozitívan értékeli, hiszen olyan erőműtípust választottak, amely minden műszaki követelménynek megfelel. A paksi bővítés éveken át tartó tudományos-műszaki előkészítése során a szakértők arra az álláspontra jutottak, hogy öt blokktípus – köztük az orosz – felel meg az elvárásoknak. – Ezek azonos műszaki színvonalon vannak, így az a szakértői vélemény alakult ki, hogy ezek közül bármelyik megfelelő, ezért a döntést gazdasági, pénzügyi alapokon kell meghozni – vázolta az elnök.

 

Hózer Zoltán szerint, az orosz technológiának közismert erőssége a reaktor, a primerkör, a gépészeti berendezések, a vízszintes gőzfejlesztő. Nagy előny, hogy a fűtőelemek burkolatát egy nagyon jó korrózióállóságú nióbium tartalmú cirkónium ötvözetből készítik, amelyet más reaktorok fejlesztői is megpróbáltak átvenni, fejtette ki a szakember.

 

Hazai cégek már jelenleg is részesei a Roszatom globális beszállítói körének, hiszen az elmúlt években már több mint 200 millió euró értékben kaptak megbízást atomerőművi berendezések gyártására. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz) az új Rosztov 3-4 blokk számára eddig 9-9 szekunderköri nagy teljesítményű keringető szivattyút, emellett a Leningrád II. projekt 1-es blokkjához az Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalatával közösen atomerőművi átrakóberendezést is gyártott és szállított Oroszországba.

 

A Ganz egy kiváló példa arra, hogy hazánkban még mindig rendelkezésre áll a megfelelő szaktudás és tapasztalat egyes atomerőművi berendezések gyártására. A több mint 150 éves múlt lehetőséget biztosított a cégnek arra, hogy beléphessen a zárt orosz atomenergetikai piacra, ahol elengedhetetlen a bizalom és a nagyon precíz gyártás is, hiszen az új 3+ generációs blokkok legalább 60 év tervezett üzemidővel készülnek. Az elkészült primerköri szivattyúkkal és átrakógéppel az orosz fél nagyon elégedett volt, ezért a jövőt tekintve a cég további orosz atomenergetikai megrendelésekre számíthat. Ennek fényében a magyar ipar számára óriási lehetőség lehet a két új blokk megépítése, hiszen az a cég, amely beléphet erre a zárt piacra, az a saját jövőjét biztosíthatja gazdasági alapon.

 

A Roszatom további lehetőségeket is ismertetett az előzetes megbeszélések alkalmával, amelyek a magyar ipar és a tudományos élet számára igazi kitörési lehetőséget jelenthetnek. Magyarország újabb atomerőművi programokba is bekapcsolódhat, így az orosz fél lehetőséget teremt majd az új atomerőművi blokkok építésén kívül nukleáris kutatás-fejlesztésben, 4. generációs kutatásokban, üzemanyag fejlesztésben, esetleges nukleáris üzemanyaggyár hazai építésében, valamint további együttműködési lehetőségekben is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szakemberképzés biztosítása.

 

Egy új atomerőművi blokk előkészítése és megépítése rendkívül nagy műszaki feladat, amelyet az elvárható legnagyobb nukleáris biztonság megteremtésének a szem előtt tartásával kell megvalósítani. A nukleáris biztonság szavatolása a beépített műszaki, biztonsági rendszereken kívül a képzett szakemberektől is függ. Éppen ezért, a létesítés során kiemelt figyelmet kell fordítani a mennyiségi és a minőségi követelményeknek is megfelelő humánerőforrás-szükséglet kielégítésére. A szakemberigény biztosítása komoly képzési program megvalósítását teszi szükségessé, ezért a kormányzatnak meg kell teremtenie azt az oktatási, finanszírozási keretrendszert, amely eredményeként hazánkban a jövőben biztosítható lesz a szükséges szakember az előkészítés, az építés és az üzemeltetés során is. Természetesen gondoskodni kell a kapcsolódó intézmények, hatóságok megnövekedett feladatai miatt új szakemberek oktatásáról és képzéséről, valamint figyelembe kell venni a jelenlegi paksi blokkok jövőbeli szakemberigényét is.

 

Az oktatás területén is előnyt jelent Magyarország számára a több mint 30 évre visszatekintő orosz-magyar atomenergetikai együttműködés, valamint a nukleáris szakemberképzés területén a két ország oktatási intézményei, képzési rendszerei közötti hasonlóságok is. A Roszatom kiemelt figyelmet fordít az atomenergiával kapcsolatos oktatási feladatokra is, ezért folyamatosan fejleszti az oktatási programjait, hiszen a szakemberek képzésén és a nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítésén kívül külföldön épülő atomerőművek személyzetét is képzi. További előnynek mondható, hogy a Paksi Atomerőmű eddigi működése során már képzett megfelelő szakszemélyzetet és a nukleáris kompetencia is rendelkezésre áll hazánkban.

 

A megállapodás után a szakemberekre komoly feladatok várnak a műszaki tartalom pontosításában, az engedélyezési eljárásokban és a beruházás előkészítésében. Az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén olyan intézkedésekre van szükség, amelyek elősegítik a hazai szakértelem fenntartását és továbbfejlesztését. Hózer Zoltán az MNT elnöke emlékeztetett rá, hogy a paksi atomerőmű építése idején komoly szakmai háttér épült fel, így, amikor működésbe léptek a blokkok, megvolt a szükséges szakmai tudás. Ez most is elengedhetetlen. Bővíteni kell a hazai oktatóhelyek kapacitását, növelni kell a létszámot, hogy időben rendelkezésre álljon az üzemeltetéshez szükséges személyzet. A szakember szerint az új blokkok építése komoly perspektívát jelent a fiataloknak.Atomenergia.info/MCOnet (P.B.)

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu