Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.20. - péntek, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Kiugró mértékben nőttek a beruházások

2019. május 30. 12:54
Kiugró mértékben nőttek a beruházások

A kormány gazdaságpolitikájának és meghozott intézkedéseinek eredményeként a beruházások dinamikus bővülése idén tovább folytatódott. 2019 első negyedévében 26,4%-os volt az emelkedés, ami 1.688 milliárd forint értékű fejlesztést jelent - közölte a Pénzügyminisztérium.

A fejlesztések lendületét mutatja, hogy 2018. negyedik negyedévéhez képest 6,8%-os volt a növekedés. A kormány tartósan magas ütemű gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait alátámasztja, hogy szinte valamennyi nemzetgazdasági ágazatban emelkedtek a beruházások.  Az egyes szektorok közül a lakásépítésekhez és az infrastrukturális fejlesztésekhez köthető építési beruházások 32,4%-kal növekedtek, hasonló mértékű bővülés jellemezte a feldolgozóipart, emellett 20% felett emelkedtek a gépberuházások is. A vállalkozások beruházási aktivitása kiugró mértékben, 38%-kal nőtt, de jelentős fejlesztések történtek a közszféra számos területén is, kiemelten az egészségügyben. A lakásépítése kedv változatlanul töretlen: az első negyedévben 3,7 ezer új lakás épült, ami 8%-os bővülést jelent. 

 

Kiugró mértékben nőttek a beruházások

A lakásépítésekhez és az infrastrukturális fejlesztésekhez köthető építési beruházások kiemelten növekedtek

 

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek és a tőkevonzó befektetési környezetnek köszönhetően a hazai beruházási ráta 2017 óta dinamikusan emelkedik. Az idei év első negyedévében ennek értéke meghaladta a 26%-ot, amellyel Magyarország az Európai Unió élmezőnyében helyezkedik el, lényegesen felülmúlva mind a tagállamok, mind pedig a visegrádi országok átlagát. Az év hátralevő részében a beruházások további növekedése várható, amit a már bejelentett, illetve tervezett vállalati fejlesztések, a kedvező hitelezési környezet, a lakásépítések számának emelkedése, valamint az uniós forrásfelhasználás egyaránt támogat. Ezeket a kedvező folyamatokat erősíthetik a kormány versenyképességi programjában foglalt intézkedések is, amelyekkel fenntartható pályán marad az uniós átlagot érdemben meghaladó, négy százalék feletti gazdasági bővülés.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu