Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

2013-at Gárdonyi Géza-emlékévvé nyilvánította a kormány

2013. January 30. 15:55
2013-at Gárdonyi Géza-emlékévvé nyilvánította a kormány
A kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László bejelentette: 2013-at Gárdonyi Géza-emlékévvé nyilvánította a kormány. Az író születésének 150. évfordulója alkalmából bállal és a Gárdonyi Emlékbizottság ülésével indul az emlékév Egerben.

L. Simon László


A programok célja azonban nemcsak az író születésének évfordulójáról való megemlékezés, hanem az olvasás népszerűsítése, főleg az iskolások körében. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár javaslatára megtartandó Gárdonyi-emléknapot éppen ezért nem augusztus 3-ra, az író születésének napjára teszik, mivel az az iskolai szünet idejére esne, ehelyett az egri vár diadalának évfordulóját, azaz október 17-ét választották. „Szeretném, ha az emlékév nem múlna el az iskolások részvétele nélkül, ők rendkívüli irodalomórák és más foglalkozások keretében az Egri Csillagokat dolgozzák majd fel” – indokolta döntését az államtitkár.

Gárdonyi Géza (eredetileg Ziegler Géza; Gárdony-Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.) író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja. A 19–20. századforduló magyar irodalmának népszerűségében máig kiemelkedő alakja. Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között. (Forrás:Wikipedia.hu)

L. Simon László a televíziós interjúban kifejtette: a vidéki múzeumok idén mintegy négymilliárd forintnyi állami támogatást kapnak, ami szép eredmény, de ennél is többre lenne szükség .



MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu