Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Belföldi hírek

2022-ben dupla annyi jut a felsőoktatásra, mint idén

2021. July 31. 12:00
2022-ben dupla annyi jut a felsőoktatásra, mint idén

Óriásit nő jövőre a felsőoktatásra szánt állami támogatás összege. A támogatásnak köszönhetően rekordösszeg áll rendelkezésre a magyar felsőoktatás fejlesztésére.

Szinte megduplázodik 2022-re a felsőoktatásra szánt állami támogatások keretösszege. 2021-ben 210 milliárd forint állami támogatást kaphatnak az intézmények, a jövő évben azonban 400 milliárd forintra emelik ezt az összeget.

 

A felsőoktatási intézmények állami támogatását 2016 óta egy kormányrendelet is szabályozza, amely alapján évről-évre meghatározzák, hogy mennyi forráshoz juthatnak ezen intézmények.

 

Az állami támogatások növekedésével a jövő évben 2700 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezsére összesen a magyar felsőoktatás fejlesztésére, amely abszolút rekordnak mondható. Ezen összeg nagy részének azonban már megvan a forrása. Jelenleg már csak 600 millió forint előteremtését kell megoldania a kormánynak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint.

 

A modellváltás után újabb fejlesztések vannak napirenden

 

Egyre gyakoribb téma Magyarországon a felsőoktatási intézmények modellváltása. Palkovics László elárulta, hogy azon intézményekkel, akik a modellváltás mellett döntöttek, a finanszírozási szerződéseket a következő napokban véglegesítik.

 

2021-ben 11%-kal több hallgató jelentkezett a felsőoktatásba, mint tavaly. A felvételizők nagy része már a modellváltó egyetemekre adta be első helyen a jelentkezését.

 

Forrás: MTI, Európai Bizottság
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu